Outfit na letní festival: 7 tipů na pořádnou jízdu

Léto už je za rohem a s ním i letní festivaly! Ať už jde o hudbu, jídlo nebo umění, festivalová sezóna znamená spoustu nových zážitků. Než se vydáte do víru zábavy, vyberte kousky, které vás nezradí a díky kterým zazáříte. 

Začněte spodním prádlem

Základem je pohodlné spodní prádlo. Vsaďte na bavlnu nebo prodyšné mikrovlákno – jedná se o materiály, které nechají pokožku volně dýchat a zároveň dobře sají vlhkost, takže zkrotí pocení. Nemluvě o tom, že jsou úžasně pohodlné. 

Bezešvé modely jsou pod oblečením téměř neviditelné a nemají švy, které by škrábaly. A jestli máte menší velikost košíčků, zapřemýšlejte nad podprsenkou bez kostic, která se přetahuje přes hlavu. Pro celodenní stání v davu lidí je ideálním spojencem.

Legíny. Ano, nebo ne?

Ať si každý říká, co chce, ale legíny jsou pro letní akce trefou do černého. Na festivalech se často posedává na zemi a legíny vaše nohy ochrání před pichlavou trávou a hmyzem. Jsou pohodlné, neomezují v pohybu. Pro ještě větší komfort vsaďte na vyšší pas. Do nejhoršího vedra se moc nehodí. Ale určitě se vyplatí jedny vzít, pro případ chladnějšího počasí (nebo na večerní tancovačku). 

Vrstvěte! 

Na festival se musí vrstvit. Letní počasí dovede být nevyzpytatelné. Více vrstev zajistí, že budete připravená. Top a přes něj košile je naprostý základ. A jestli chcete něco originálnějšího, pořiďte si transparentní kousky. 

Vsaďte na jednu barvu

Chcete vypadat stylově? To nejjednodušší, co můžete udělat, je, postavit outfit kolem jedné barvy. Jestli máte ráda třeba zelenou, vezměte si zelenou košili přes zelený overal a doplňte look náušnicemi a botami ve stejné barvě (a ideálně i odstínu). Monochromatické party outfity vedou – sama uvidíte, že se za vámi každý otočí. 

Protancovat boty? Tak ať jsou pohodlné!

Bez pohodlných bot to na festivalu nejde. Jste pod širým nebem a terén bývá nerovný, a hlavně nezpevněný. Obuv proto volte pevnou a prodyšnou. Body na podpatku moc nedoporučujeme, ale nakonec záleží na tom, kde se akce koná. Kotníkové sandály nebo tenisky jsou přeci jen rozumnější alternativou. 

Přidejte doplňky

  • Klobouk – ochrání před sluníčkem a dodá šmrnc, jestli seženete variantu na provázek, máte vyhráno.
  • Sluneční brýle – bez nich to nejde, ale raději si na ně dejte řetízek, ať o ně nepřijdete, skládací varianta je do kabelky perfektní.
  • Ledvinka – a máte volné ruce.
  • Batůžek – pokud nevěříte ledvinkám, ale pozor, v davu snadno můžete přijít o peněženku.
  • Kabelka přes rameno/hrudník – i tak se to dá vyřešit, po celodenním nošení ale může rameno začít bolet, tak to nepřežeňte.
  • Špunty do uší – jestli vám po koncertech píská v uších, zkuste je. K dostání jsou i stylové se zdobením, které vypadají jako Bluetooth sluchátka-pecky do uší. 
  • Šátek – na několikadenním festivalu se vlasy mastí jako o závod, schovejte je pod šátek a nikdo na to nepřijde.

doplnky-na-festival

Jaké materiály zvolit?

Už jsme to trochu naťukli. V létě je nejlepší vybírat přírodní či speciální syntetické prodyšné materiály, které nezhoršují pocení a absorbují vlhkost. To splňuje například bavlna, len, viskóza, rayon, některá mikrovlákna nebo třeba bambus.  

Vyhněte se materiálům, které zadržují teplo a nedovolí vzduchu volně cirkulovat. Jedná se hlavně o věci z levného polyesteru. Ten zahřívá tělo a zhoršuje pocení. 

A když už jsme u toho, lví podíl na tom, jak se cítíte, nakonec mají i barvy. Tmavé odstíny pohlcují světlo paprsků, a tedy i větší množství tepla, než je tomu u těch světlých (ty naopak záření odráží). Na druhou stranu, vyrazit na festival v bílém outfitu, to už chce odvahu. A taky um – hned se neušpinit. Raději najděte nějaký kompromis, který vám bude vyhovovat. 

letni-festival-outfit

Závěr

Vytvořit perfektní outfit na letní festival zvládnete i bez designérské školy. Stačí si vybrat pohodlné a stylové spodní prádlo a oblečení, boty, doplňky, a hlavně vrstvit! Pohrajte si s materiály, barvami a texturami. Uvidíte, že vyniknete. A nezapomeňte na sluneční brýle a opalovací krém, ať si akci užijete opravdu na 100 %!