7 tipů, jak si užít jógovou praxi naplno

Pravidelná jógová praxe pomáhá detoxikovat organismus, dodává energii a posiluje svaly. Formuje postavu, ozdravuje tělo i mysl a napomáhá dobré náladě. Jak si vaši jógovou praxi užijete naplno? 

1. Zapomeňte na soutěživost 

Pokud jste někdy hráli týmové sporty, jóga vás v jedné věci překvapí. Její praktikování není o lámání rekordů. Nezáleží na tom, jak pokročilí jste. Každá snaha se počítá. V józe se dokonce považuje za úspěch i to, že se postavíte vzpřímeně do pozice Hory a zaměříte se na svůj nádech a výdech. To pro začátek nezní tak složitě, co říkáte? 

cviceni jogy

2. Cvičte podle svých fyzických možností 

Jóga je především o splynutí pohybu a dechu. Každý pohyb je doprovázený výdechem a nádechem, který vám pomůže dostat se hlouběji do pozice. Zbytečně se nepřepínejte a jděte pouze tam, kam vám vaše tělo dovolí. Pokud sami sobě nebudete naslouchat, vrátí se vám to v podobě natažených a zablokovaných svalů. Proto k sobě buďte ohleduplní

3. Vyberte si správný typ jógy 

Základním typem jógy je Hatha jóga. Její nejdůležitější součástí jsou ásany, fyzická cvičení, dechová cvičení a meditace. Jógových směrů ale existuje celá řada. Můžete si vybrat ženskou Kundalini jógu, náročnější Power nebo Ashtanga jógu, Bikram jógu, která se cvičí ve 42 °C nebo třeba těhotenskou jógu. Jakému stylu dáte přednost, je na vás. Důležité je, abyste se na lekci těšili a užili si ji.

4. Každá vteřina se počítá 

„Mistře, jak dlouho mám meditovat, abych dosáhl osvícení?” zeptal se učenec svého jógového guru. „Tři vteřiny, to naprosto stačí,” odpověděl moudrý muž. Zdají se vám tři vteřiny málo? Berte to tak, že je to více než nic. A to se počítá. Pokud budete každý den věnovat tři vteřiny svému dechu, postupně se váš čas začne prodlužovat. A nakonec vydržíte v pozici lotosu i několik hodin. 

5. Nezapomeňte si před jógovou praxí zahřát svaly 

Než se pustíte do složitých pozic, pořádně si protáhněte svaly a šlachy. Do protahování zařaďte pozici kočky (Mardžariásana), psa hlavou dolů (Adho Mukha Svanásana) a samozřejmě Pozdrav slunci (Súrja Namaskár). Věnujte pozornost svým prstům na nohou a na rukách, šíji, očním jamkám i jazyku. Před praxí uvolněte a protáhněte každý kousek vašeho těla.

6. Savasana je ta nejdůležitější pozice

O Savásaně, neboli pozici mrtvoly, se říká, že patří mezi nejdůležitější jógové pozice. Nezapomeňte ji proto zařadit na konec každé jógové praxe. „Ležet na zemi mi jde z celé jógy nejvíc,” smějí se jógoví začátečníci. Nenechte se ale mýlit. Tato pozice klame tělem. Jakto? Nezapojujete při ní totiž svaly, ale svou mysl. A nechat některé věci z mysli odejít, je ta nejsložitější asana.  

7. Zvolte správné oblečení 

Jógu můžete cvičit klidně nazí nebo v teplákách. Jógoví mistři by vám jistě řekli, že důležitý je stav mysli, nikoli fyzický vzhled. Možná jste ale ve fázi, kdy vám kvalitní a dobře padnoucí oblečení pomůže zvednout sebevědomí. Navíc se v něm budete cítit pohodlně, odvede vám od těla pot a zanechá vaši pokožku v suchu

joga cviceni

Dámské sportovní tílko IRON-IC

Dámské 7/8 funkční legíny IRON-IC

Pro milovníky jógy a sportu obecně jsme vytvořili sportovní kolekci IRON-IC. Toto sportovní oblečení je navrženo pro maximální podporu i při těch nejnáročnějších trénincích. Zaručuje vám volnost pohyb a je vyrobeno z vysoce kvalitních italských přízí s hypoalergenními a izolačními vlastnostmi. Snadno se udržuje a vydrží i časté praní. Kromě správného oblečení si nezapomeňte s sebou vzít i podložku na cvičení, bez které by to nebylo ono. Nebojte se do sebe investovat. Zasloužíte si jen to nejlepší

yoga pouzit na web

Sportovní oboustranná podprsenka IRON-IC 2.1 - velká podpora

Přejeme vám klidné praktikování jógy a harmonické cvičení. Namaste!