Jak správně prát podprsenky? Vyvarujte se častých chyb

Jak správně prát podprsenky, to je věčně dilema. Většinou nemáme čas na praní v ruce, jenže pračka může některým materiálům uškodit. Poradíme, jaké způsoby jsou nejlepší a na co si dát pozor. S námi se vyhnete nejčastějším chybám. A vaše prádlo bude stále vypadat jako nové.

Přečtěte si štítek výrobce

Než přejdeme k doporučením z praxe, máme pro vás jednu radu nad zlato. Vždy si prohlédněte štítek od výrobce a zjistěte, co ohledně praní vašeho prádla říká. Nedopusťte se nejčastější chyby a neházejte bez milosti do bubnu pračky podprsenky, které do ní nepatří. Některé materiály jsou zkrátka příliš delikátní a surové mechanické máchání by je nenávratně poškodilo.

Nejlepší je prát v ruce

Praní v ruce je jemné, šetrné a látky podprsenek ho prostě zbožňují. Během praní v ruce nehrozí, že dojde k poničení kostic, košíčků či posunutí vycpávek. Opatrná byste měla být i na formující stahovací podprsenky, které se vyrábí speciální technologií a zaručí tvarování poprsí bez pocitu nepohodlí. Nešetrné praní jim škodí a snižuje jejich efektivitu. Už je vám asi jasné, že i když spodní prádlo není zrovna z krajek a hedvábí, stále potřebuje citlivé zacházení.

Napusťte si teplou (nikoliv horkou) vodu a přisypte trochu prášku na jemné prádlo. Skvělé je i obyčejné žlučové mýdlo. Obsahuje totiž enzymy, které rozkládají tuky a bílkoviny, a tak si poradí i s mastnými a odolnými skvrnami. Pokud jste alergická, nebo se prostě chcete vyhýbat chemii, žlučové mýdlo je tou nejlepší volbou.

Podprsenku ponořte do lázně a nechte látku, ať nasaje vodu s čistícím prostředkem. Prádlo něžně promačkejte, ať se tekutina dostane do všech záhybu. A potom nechte 10 minut působit. Po uplynutí doby vodu vypusťte a podprsenku opláchněte pod čistou studenou vodou. Neždímejte, nic nedělejte na sílu. Odstraňte zbytky prášku. A jakmile bude pryč, jemně vymačkejte zbývající vodu z materiálů. 

Praní v ruce má smysl i z jiného důvodu. Šetří peníze, vodu a energie. Jen si vezměte, že byste kvůli pár podprsenkám musela zapnout skoro prázdnou pračku. Někdy to ale nejde jinak a podprsenka putuje do pračky. Jaké čudlíky zmáčknout, abyste ji úplně neodepsala?

Neperte víc než na 30 °C a vypněte ždímání

Jak prát podprsenky v pračce? Teplota 30 °C je optimální i pro jemnější materiály. Takto nízká hodnota přesto stačí na odstranění potu a běžných nečistot. Pokud máte na prádle odolné skvrny, zkuste ho předtím odmočit ve žlučovém mýdle.

jak-prat-podprsenky

Aby se podprsenka neponičila, perte ji zapnutou a v sáčku na praní spodního prádla. A to platí pro všechny druhy. Od sportovních po kojící. Sáček zabrání tomu, aby z látky ostatní oblečení vytahalo nitky, a zároveň udrží kostice pěkně v bezpečí mimo dosah útrob pračky – někdy se mohou uvolnit. Vyztužené podprsenky zase perte ve speciálním pouzdře ve tvaru míčku. Ždímání úplně vypněte.  

Nepoužívejte aviváž

Aviváž jednak poškozuje savost materiálů. A zároveň ničí jejich elasticitu. Některé hospodyňky místo aviváže přidávají do pračky pár lžic octa (do 8 % koncentrace kyseliny octové). Působí antibakteriálně a zároveň ničí vodní kámen v pračce. Ten často stojí za tím, že bílé prádlo začne šednout. Dávejte si na něj pozor.

Oddělujte tmavé a světlé prádlo

Víte, jak prát bílé, černé a barevné prádlo? Rozhodně ne dohromady! Tmavé zvlášť. Světlé taky. A bílé s žádným jiným! Jen tak docílíte toho, že vaše podprsenky zůstanou sněhobílé a vyhnete se nepěkné, zaprané barvě. Bílé podprsenky lze čas od času vyprat se speciálním bělidlem, které zakoupíte v drogerii, ale opět je to chemie, která by mohla některé látky poškodit. A tak se raději informujte, zda se to smí. Na barevné prádlo používejte speciální prací prostředky na barevné oblečení, díky kterým si zachová svěží barvy i po opakovaném praní.

podprsenka kita

Dámská bezešvá podprsenka Kita Intimidea

Podprsenky do sušičky nepatří

Podprsenky sušte rozvěšené po bytě, případně na čerstvém vzduchu. Pozor ale, aby slunce nevyšisovalo jejich barvu. Doporučujeme věšet na ramínka, nikoliv za kolíčky. Do sušičky toto prádlo nepatří – proces je příliš drsný a ničí vlastnosti látek.