Co znamenají symboly praní na oblečení?

O každé spodní prádlo, tedy i o to bezešvé, je třeba se pečlivě starat, aby nám dlouho vydrželo. Poradíme vám, jak na jednotlivé materiály.

Způsoby praní označuje vanička a důležité je číslo uvnitř, určující maximální teplotu při praní. Informace k žehlení označuje žehlička, ale spodní stahovací prádlo a bezešvé prádlo nežehlíme. Sušení v bubnové sušičce po praní označuje čtverec s kruhem uvnitř, ale spodní prádlo nedoporučujeme do sušičky dávat. Způsoby bělení chlórem označuje trojúhelník, způsoby chemického čištění označuje kruh, ale předpokládáme, že spodní prádlo do čistírny dávat nebudete.

Mnoho spodního prádla se nesmí chemicky čistit a bělit. Přeškrtnutí symbolu takzvaným Ondřejovým křížem značí zákaz použití způsobu, který přeškrtnutý symbol znázorňuje. Čára pod vaničkou nebo kruhem znamená, že zpracování musí být mírnější. Přerušovaná čára pod vaničkou značí mírný postup praní při 30 až 40 °C. Vždy se řiďte uvedenými symboly údržby.

Než začnete s praním

Jemné spodní prádlo, body a topy, jsou vyrobeny ze speciálních materiálů, jako je třeba kašmír, hedvábí, bavlna či viskóza. Materiály vyžadují speciální péči, sledování štítků se symboly údržby, výběr správných pracích programů, pracího přípravku a dodržování pravidel. Rozdělte si prádlo před praním do skupin na bílé, černé, barevné a jemné prádlo. Pozorně čtěte pokyny na etiketě. Pokud se prádlo může prát v pračce, zvolte k tomu program pro jemné prádlo a teplotu 30 °C. Použijte prací prostředek na jemné prádlo, který pomůže zachovat tvar i barvu spodního prádla. Nepoužívejte aviváž, poškozuje jemná vlákna a bílé prádlo po něm žloutne. Jemné prádlo sušte na ručníku na rovné ploše, raději nesušte v sušičce a nežehlete. Řiďte se pokyny pro údržbu na štítcích.

Symboly praní

symboly pro prani pradla

Zkratky použitých materiálů

  • PAM - polyamid
  • PA - polyacryl
  • PES - polyester
  • PU - polyuretan
  • WO - vlna
  • CV - viskóza
  • CO, BA - bavlna
  • PP - polypropylén
  • PTFE - polytetrafluorethylen neboli GTX membrána

Jak prát a sušit spodní prádlo

Bavlnu lze prát v pračce na 40 °C až 60 °C, bílé materiály i při vyšších teplotách a bělit. Žehlete podle označení na žehličce. Len se pere v pračce na 40 °C a žehlení se provádí podle označení na žehličce. Hedvábí se doporučuje chemicky čistit, obzvláště pevnější typy, jako jsou doupiony, burety a tafty. Při styku s vodou ztrácí pevnost i lesk, takzvaně degradovat. Perte jen ručně se speciálními, pracími prostředky, určenými pro jemné prádlo. Perte jen krátce v chladné vodě a jemně ve vodě prádlo promačkejte. Vymáchejte krátce v chladné vodě s přidáním čajové lžičky vinného octa. Po vyprání zabalte do ručníku a opatrně vymačkejte vodu. Žehlete z rubové strany na nízkou teplotu ještě lehce vlhké. Nepoužívejte kropení vodou nebo napářku. Viskozu perte při teplotě 30 °C a žehlete při nižších teplotách.

Jak vybrat spodní prádlo