Jak prát a sušit jemné spodní prádlo? Dejte mu náležitou péči

Praní spodního prádla není žádná věda. Přesto si vaše podprsenky a kalhotky zaslouží náležitou péči. Jen tak si udrží elasticitu a barevnou stálost. 

Jak prát spodní prádlo

Přinesli jste si domů nové spodní prádlo? Určitě se už nemůžete dočkat, až si ho vezmete na sebe. Ještě chvíli ale počkejte. Nejdříve ho vyperte. Látka se dotýká nejintimnějších partií vašeho těla a praním z ní odstraníte zbytkové barvy a prach z výroby

Vždy si pozorně přečtěte etiketu se symboly praní. Najdete ji na cedulce každého oblečení. Jemné bezešvé spodní prádlo perte maximálně na 30 °C. Doporučujeme vám také používat speciální prací prostředky. Nepoužívejte aviváž, může totiž způsobit snížení kapilárního výkonu vlákna. U výrobků s membránou může snížit či úplně zničit její funkčnost. Bílé prádlo při použití aviváže zase často zežloutne nebo zešedne. Při praní vám postačí jemný prací prostředek nebo gel. 

Spodní prádlo perte naruby a zipy vždy zapněte. Mohly by u jemnějších pletenin způsobit zatržení látky.

Jak prát stahovací prádlo

Aby si stahovací prádlo zachovalo své unikátní vlastnosti, věnujte mu správnou péči. Stahovací prádlo se vyznačuje svou výjimečnou elasticitou a pevností materiálu. Proto ho raději perte v ruce ve vlažné vodě. Vyhněte se klasickým pracím práškům. Bělící přísady mohou vlákna prádla spálit a to pak ztrácí svou pružnost. Použijte raději speciální prací prostředek na jemné prádlo. Postačí vám i běžný sprchový gel. Při praní formujícího prádla nepoužívejte aviváž, jinak se poškodí jemná elastická vlákna a prádlo ztratí své jedinečné vlastnosti. Stahovací prádlo nesušte v sušičce ani nežehlete. Teplo ničí unikátní materiál a ten ztrácí pružnost.

Jak prát sportovní prádlo

Sportovní bezešvé prádlo má speciální vlastnosti, které vám usnadní a zpříjemnění sportování. Způsob péče záleží na konkrétním materiálu sportovního prádla. Vždy se řiďte štítky na oblečení. Ty vám poskytnou jasné instrukce. Přesto existuje pár všeobecných rad. Většina sportovního prádla má funkci odvádět pot od těla a rychle schnout. Proto je třeba z prádla vyprat drobné částečky soli z potu a nečistoty, které na látce ulpívají. Sportovní prádlo můžete prát v pračce. Perte je vždy naruby při teplotě do 30 °C. Používjete prací prostředek na jemné prádlo nebo sprchový gel. Při praní nepoužívejte aviváž, aby se nepoškodila vlákna a prádlo nepřišlo o své funkční vlastnosti.

Jak prát podprsenky

Podprsenky můžete prát v ruce i v pračce. Praní v ruce je nejšetrnějším způsobem, ale zabere vám trochu více času. Do nádoby, vany nebo třeba do umyvadla natočte teplou vodu. Přidejte lžíci jemného pracího prostředku, vložte podprsenky a nechte je odmočit přibližně 15 minut. Poté vodu vypusťte a napusťte čistou. Opět podprsenky vymáchejte ve vodě a nechte je odmočit. Takto opakujte tak dlouho, dokud látka nebude očištěná od pracího prostředku. Sušte je rozložené na rovném povrchu. Můžete je také pověsit. Ne za ramínka, ale za pevný střed. 

Při praní v pračce podprsenku zapněte, jakobyste ji měli na sobě. Ideálně ji také vložte do pracího sáčku, který chrání ramínka i látku před roztržením. Podprsenku perte na program jemné prádlo nebo při teplotě do 30 °C. Nepoužívejte aviváž ani sušičku. Ta by zničila elasticitu látky.  

Vyhněte se zásadním chybám při praní

Při praní spodního prádla všichni děláme chyby, které ničí elasticitu látky a snižují její barevnost. Přitom stačí dodržet několik jednoduchých kroků. Jaké to jsou? 

  • Spodní prádlo perte vždy odděleně od ostatního oblečení. 
  • Třiďte dle barev a materiálů. 
  • Používejte jemný prací prášek a nepřidávejte aviváž
  • Používejte prací prostředek na bílé, černé a barevné spodní prádlo
  • Při praní v ruce vám postačí sprchový gel nebo dětský šampón
  • Prádlo vyžehlete, abyste se zbavili bakterií, virů a prachu ze sušení. 
  • Sušte ho na věšáku nebo na rozložené na rovné ploše. 
  • Při sušení nepoužívejte kolíčky pro uchycení.Zničily by jemnou látku. 
  • Při praní podprsenek používejte prací sáčky, které látku chrání před poškozením. 

Jak skladovat spodní prádlo

Kalhotky složte do malých úhledných obdélníčků. Budou se vám v zásuvce lépe skladovat. Podprsenky nevěšte na ramínko, ale uložte je do šuplíku. Vždy je nechte rozložené, nepřehýbejte je ani neprohýbejte koše. O tom, jak přesně skladovat spodní prádlo jsme se rozepsali v článku Jak skládat a skladovat spodní prádlo.