Jak nosit legíny k šatům?

Legíny jsou dobrou volbou k šatům do chladnějšího počasí. Ale i tehdy, když potřebujete zamaskovat faldíky. Stahovací legíny vytvarují postavu a schovají nerovnosti. Takže si můžete vzít i upnutější šaty, aniž byste se cítila nepohodlně. Poradíme, jak vše sladit k dokonalosti. 

Jak nosit legíny k šatům?

Stahovací legíny zformují bříško, boky a stehna. Vyrábí se z jemného elastického vlákna, které vaši postavu obepne a lehce stáhne. Díky elastické povaze se vám plně přizpůsobí, takže nijak neomezují v pohybu.

Na výběr máte z více variant, co se týče síly stahovacího efektu i celkového designu. K šatům se hodí zejména legíny bezešvé, pod dlouhé volnější šaty můžete sáhnout i po kousku s tenkým lemem. Širokému lemu se raději vyhněte. Ten bude naopak vypadat pěkně k dlouhé tunice nebo triku. 

Vyberte správnou velikost. Legíny by jinak mohly prosvítat, případně se až příliš zařezávat. To jednak nevypadá hezky, za druhé to bude nepohodlné hlavně vám. Váš vybraný kousek by neměl být příliš krátký. Legíny, které končí pod kotníky, vám opticky nohu prodlouží. Kratší naopak rozšiřují. 

Myslete na to, že legíny končí u kotníků. Na rozdíl od punčoch tedy nesahají až k prstům. To je důležité zohlednit při výběru obuvi. Jestli toužíte po uzavřených botách, vezměte si pod legíny krátké punčochové ponožky, případně klasické ponožky. Ale pozor, aby nevykukovaly z boty.  

Legíny k šatům vypadají nejlépe v kombinaci s vysokými podpatky – lodičky, sandálky na podpatku, polobotky na platformě, kotníkové boty či kozačky. Vysoké podpatky navíc pěkně prodlouží vaše nohy a zeštíhlí vás. Jestli ale jdete na kafe s kamarádkou nebo na nákupy, legíny, úpletové šaty a tenisky nejsou vůbec špatnou volbou. Když je doplníte o stylovou bundu nebo kabát, vytvoříte perfektně sladěný outfit.

Co se barvy týče, k šatům zvolte černé. Legíny nejsou punčochy, mají jiné materiály, a tak barevné varianty raději noste jen do posilovny. Jestli ale chcete vytvořit sjednocený džínový outfit, zapřemýšlejte nad džínovými legínami a džínovou košilí nebo šaty. Například na tematickou party atd. 

Legíny k šatům – inspirace

Košilové šaty a legíny

Volnější oversize kousky vypadají s legíny vždy dobře. Vsaďte na volné košilové šaty z příjemné látky, například z bavlny nebo lnu. Nebojte se vzorů, velkoformátové potisky nebo svislé proužky schovají i pár kil navíc. Nebo si pořiďte jednobarevné – zjistěte, zda zvolit tmavé nebo světlé podle typu ženské postavy.

Bavlněné midi šaty

Volnější bavlněné šaty midi délky jsou k legínám jako dělané. Jednoduchý rovný střih je vhodný jak na denní nošení, tak do kanceláře. Zúžení v pase zase přitáhne pozornost k této partii. Do módy se vrací také balónové rukávy – vytvoří ženskou a jemnou siluetu. 

Mini šaty k legínám

Jestli ráda ukazujete nohy, oblékněte si k legínám mini šaty. Ať už se rozhodnete pro mírně rozšířenou sukni do áčka nebo přiléhavý střih. Experimentujte a oblečte divočejší vzory, ať váš outfit nepůsobí nudně. Například potisk s leopardem nebo zebrou.  

Legíny k svetrovým šatům

Svetrové šaty jsou do podzimního a zimního počasí jako dělané. Doporučujeme délku lehce nad kolena – nebude vám zima a zároveň se celá neschováte do huňatého svetru. Stahovací legíny se postarají o zbytek. Jednoduché šaty doplňte extravagantnějším blazerem, kotníkovými botami a můžete vyrazit. Další tipy najdete v doplňujícím článku, jak nosit legíny.

Kdy nenosit legíny s šaty?

  • Společenské události. V tomto případě sáhněte po klasických punčochách.
  • Do práce, kde platí přísný dress code. I v tomto případě je lepší oblékat punčochové kalhoty