Co jsou legíny, džegíny nebo tregíny?

V poslední době se objevuje mnoho nových názvů kalhot, jako třeba legíny, džegíny a někdy i tregíny.Pojem kalhoty je jasný. Původní prvek pánského šatníku se zapínáním a volitelnými kapsami, zná asi každý. Legíny byly dříve spíše kamaše, ale v poslední době nám k tomu přibyly ještě již zmíněné džegíny a tregíny. Podívejme se na to, co tyto názvy vlastně znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

joga

Legíny

Legíny nebo také leggings jsou z velmi pružného materiálu, s pružným pasem a těsně obtahují nohy. Nemají žádný zip a většinou ani kapsy. Vyrábějí se v různé síle vlákna, od punčochových až po ty pevné, které lze nosit i místo kalhot. Historie legín sahá až do středověku, kdy je nosili muži. Ženy je začaly nosit až v 19. století jako spodní oděv. Později se začaly využívat ve sportu jako sportovní legíny a pak i na běžné nošení (např. legíny k šatům).

Doporučujeme tyto legíny:

Co jsou džegíny

Džegíny neboli jeggings jsou velmi zdařilou kombinací legín a džín. Upnuté kalhoty vyrobené z džínoviny s vysokým podílem elastanu a pružností přiléhají k tělu. Na první pohled vypadají téměř jako pravé džíny. Jednoduše převzaly od legín jejich pružný materiál a velmi úzký, obepínající střih a od džínů naopak jejich celkový vzhled.

Mají vzhled džínů, falešné kapsy a zipy, ale jsou stále pružné a upnuté jako legíny. Džíny pocházejí z 19. století a vynálezcem je Levi Strauss. Byly vyrobeny z plachet a šlo vlastně o montérky, takový pracovní oděv amerických horníků. Zanedlouho se staly velmi oblíbenými. Roku 1873 si je Levi Strauss nechal patentovat. Do Evropy se dostaly po druhé světové válce. A z kombinace legíny a jeansy vznikly džegíny.

dzeginy

Co jsou tregíny

Tregíny jsou v podstatě velmi podobné džegínám, až na to, že v tomto případě jde o libovolné kalhoty. Jsou z velmi pružné a obepínající látky. Dalším rozdílem je to, že jejich pas není na gumu, ale je na knoflík a někdy třeba i zip. Jsou vyrobeny z džínoviny, která má vysoký podíl elastenu. Mohou být na rozdíl od džegín vyrobeny z jakéhokoliv materiálu a vždy jde o velmi pružný materiál.