Jak prát černé, bílé a barevné prádlo?

Jak vyprat různé typy prádla, aby vám co nejlépe sloužily, neponičily se a aby byly jejich barvy stále zářivé? Svou roli hraje správně zvolená teplota i prací prostředek. 

Jak prát černé a barevné prádlo?

Černé prádlo se doporučuje prát odděleně. Nejen kvůli možnému puštění barvy, kdy se mohou odstíny smísit, ale také kvůli tomu, že černé prádlo vyžaduje odlišný přístup oproti bílému. Zatímco na bílé prádlo používáme rozjasňující přípravky, prací prášky a gely na černé a barevné prádlo vyžadují přípravky udržující a prohlubující barevný efekt. Pokud na černé oblečení použijete přípravek na bílé prádlo, riskujete vyblednutí barev.

U černého prádla je důležité dobře odměřit prací prostředky. Příliš velký nános pracího prostředku (který bude mít pravděpodobně bílou barvu) může vlákna obalit bílým nánosem a černé prádlo tak bledne. Pokud sušíte prádlo venku, sušte černé kousky ve stínu a obraťte jej naruby. Nejlepší je ale rozvěsit černé prádlo do interiéru nebo sušit takové druhy v sušičce. Vaše černá podprsenka nebo černé body vám poděkují.

Důležité je také poznamenat, že barvy zesvětluje také praní na vyšší teploty. Proto černé prádlo nevyvařujte ani v případě, že se jedná o čistou bavlnu. Perte je stále na nižší teploty (okolo 30 °C).

  • Černé prádlo perte samostatně.
  • Podle barev třiďte i ostatní barevné kousky.
  • Používejte speciální přípravek na barevné či černé prádlo.
  • Používejte přesně odměřenou dávku pracího prostředku.
  • Perte prádlo na nižší teploty a v kvalitní pračce (zde se můžete podívat na test praček).
  • Sušte prádlo naruby a ve stínu.

cerne kalhotky

Bezešvé krajkové kalhotky Intimidea

cerne tricko

Triko dámské bezešvé T-shirt Texas Intimidea

Jak prát bílé prádlo?

Bílé prádlo snese i vyšší teploty (v případě bavlny se nemusíte bát prát prádlo i na 60 °C, u umělých vláken zvolte střízlivých 30 °C). Potíž může nastat i zde ve volbě nevhodného přípravku. Používejte prací gel nebo prášek s rozjasňovačem barev. Použití nevhodného přípravku nebo přehnané množství na jednu várku prádla může zavinit žloutnutí a šednutí prádla. Podobný efekt může mít například použití některých ekologických pracích prostředků (například prací soda), proto se zásadité přísady používají v kombinaci s přísadou kyselou (citron, ocet), které rozjasní barvu, rozpouští nánosy zásaditého přípravku a změkčují vodu tak, aby se na prádle neusazoval vodní kámen. 

Silnějším přípravkem na rozjasnění bílých odstínů je Savo Perex, ale jedná se o invazivní přípravek účinný zejména na bavlnu. Před aplikací na celou várku jej vyzkoušejte nejprve na menším kousku oblečení. 

Bílé prádlo můžete bez obav sušit na slunci, protože sluneční záření bílé barvy rozjasňuje. Pozor však při použití přípravků na bázi chlóru, protože by pak prádlo mohlo na slunci žloutnout. A to pro své bílé kalhotky, body nebo bílé podprsenky nechcete.

  • Bílé prádlo nemíchejte s jinými barvami.
  • Používejte přesně odměřenou dávku pracího prostředku.
  • Bavlněné bílé prádlo můžete prát na vyšší teploty.
  • Sušte prádlo na slunci.
  • Místo aviváže používejte ocet nebo kyselinu citrónovou.

bile kalhotky

Kalhotky klasické bezešvé Setificato Light Intimidea

bile tricko

Triko Sparta s dlouhým rukávem

Tipy pro praní spodního prádla

Kalhotky ze stoprocentní bavlny je možné obvykle prát na vyšší teploty (až na 60 °C), jen je nutné dávat si pozor na stav gumiček, které praním na vyšší teploty ztrácí elasticitu. Umělé materiály perte nanejvýš na 30 °C. Pokud trpíte záněty, nepoužívejte na praní kalhotek parfemované gely a prášky. Používejte antialergenní prášek bez přidaných umělých parfémů. Na máchání můžete místo aviváže použít ocet, který vytváří nehostinné prostředí pro všechny typy plísní. Většinou by se umělé prádlo nemělo sušit, přesto můžete některé druhy prádla ze stoprocentní bavlny vyžehlit a zahubit tak většinu nežádoucích organismů.

Pračku je třeba pravidelně čistit. Jako prevence před výskytem drobků a prachu z dek nebo ručníků slouží občasné praní naprázdno na krátký program a vyšší teploty. I přestože nebudete do praní přidávat ocet, přidávejte do čistícího procesu ocet, který rozpouští nánosy prášku a dezinfikuje pračku. Vyčistit pračku můžete také speciálním přípravkem k tomuto účelu.