Sport a volný čas - co si vzít na sebe?

Při cvičení jsme zpocení a unavení, ale můžeme si vybrat alespoň hezké oblečení. Nemusíte cvičit v nevzhledných teplákách nebo starých šortkách. Nejlepší způsob, jak si vytvořit cvičební návyk, je pořízení nejen esteticky příjemného, ale hlavně pohodlného oblečení, které vás k aktivitě namotivuje.

Pokud nemáte velkou zkušenost se sportem a rozhodli jste se prostě si zlepšit fyzičku, bude vás zajímat, co si ke sportu obléct. A protože není nikdy pozdě vytvarovat si zadeček snů, máme pro vás doporučení na léto i zimu.

Sportování uvnitř

Teplota ve vnitřních prostorách se dá trochu předvídat, ale ne každé zařízení přistupuje k vytápění prostor podobně. U cvičení se trochu zahřejete, ale po skončení cvičení, kdy je vaše tělo pokryto potem, můžete snadno prochladnout, zvlášť v klimatizovaných prostorách. I do fitka byste tedy měli volit oblečení, které je co se odhalení týče kompromisem a které je vyrobeno z látek odvádějících pot z povrchu těla. 

Z dámského sportovního oblečení můžete volit bezešvé tílko z technického úpletu. V pánské variantě může jít taktéž o tílko nebo sportovní tričko z materiálu odvádějící pot z povrchu těla. Doplnit jej můžete šortkami a pevnou sálovou obuví (v některých zařízeních je možné cvičit naboso).

bezesve tilko

Dámské sportovní tílko bezešvé Canotta donna active-fit

Na protahovací cvičení, jako je jóga, je takové oblečení taktéž vhodné, jen pozor na přiléhavost kalhot, ať už zvolíte pružné sportovní legíny, nebo šortky. Kalhoty z volného materiálu se vám mohou při některých pozicích vyhrnovat, což je obtěžující a nepohodlné.

sportovni leginy_1

Dámské sportovní legíny 3/4 donna active-fit

Sportování venku

Venkovní sportování se řídí počasím. V letních měsících, pokud jsou vyšší teploty a není větrno, se můžete věnovat běhání, jízdě na skateboardu, kole či kolečkových bruslích v krátkém topíku ze savého materiálu nebo sportovní podprsence. Pokud není velká výheň, můžete jako letní oblečení na sport využít podobný outfit, jako do tělocvičny. Jiné to bude, pokud cvičíte brzo ráno, kdy může být chladno. Pak si místo šortek oblékněte legíny, které umějí zahřát a zároveň odvádějí pot z povrchu těla, takže ani během případného zahřátí se nebudete cítit nepříjemně. Na kolo nebo dámské horské elektrokolo se samozřejmě hodí použít kvalitní cyklodres.

sportovni podprsenka

Sportovní dámská podprsenka VivaSport Intimidea

Zimní sportování je trochu ošemetné, ale stojí za to jej vydržet, poněvadž pravidelný sport v zimních měsících má dobrý vliv na imunitu. Při běhání se raději příliš nezahalujte, abyste se nepřehřáli; zdánlivý chlad při výběhu může být matoucí. Ani zde neopomíjejte nutnost použít oblečení odvádějící pot z povrchu těla. Zejména v zimních měsících může být provlhnutí a prochladnutí nebezpečné pro vaše zdraví. Nezapomeňte outfit doplnit o savou čelenku nebo funkční čepici, která udrží v suchu i vaši hlavu a tím zabráníte prochladnutí v oblasti dutin hlavy, načež tak dobře předejdete různým zánětům.

Oblečení pro outdoor

Outdoorové oblečení by mělo zahrnovat tři vrstvy. Jednou z nich je funkční spodní prádlo se schopností odvádět tekutiny a přilnout k tělu. Druhou vrstvou je termoprádlo, které udržuje sportovce v teple a zároveň propouští vlhkost, například termolegíny. Třetí vrstvou je svrchní vrstva držící teplo a tou je například větrovka s oteplováky. 

Do zhoršeného terénu na túry si na sebe vezměte outdoorové kalhoty a bundy. Jsou vyrobeny z materiálů, které jsou vyrobeny k tomu, aby zvládaly náročnější podmínky a díky speciálním materiálům a střihům jsou uzpůsobeny náročné aktivitě.

Pár rad na závěr

Ve všech případech je nutné zvolit bezešvé spodní prádlo, tedy kalhotky a boxerky, které se nebudou zařezávat a během cvičení nijak pohybovat. Zejména vhodný výběr sportovní podprsenky stojí za pozornost, protože existuje mnoho variant. Pokud nejste fanynky sportovních typů prádla, vybírejte podprsenky se širokými ramínky a pevnými košíčky.

Nezapomínejte však cvičení vhodně doplňovat pestrou a vyváženou stravou. K jejím zásadám patří i zdravá snídaně a pravidelný přísun kvalitních minerálů a vitamínů, například skrze smoothie