Jak prát spodní prádlo ekologicky, aby vydrželo dlouho krásné?

Praní spodního prádla je docela věda. Potvrzují to i výrobci praček a sušiček, kteří se v reklamních kampaních pyšní speciálními programy právě pro spodní prádlo, košilky, korzety a další snadno poškoditelné kousky našeho prádelníku. Ale ani přístroj není všechno. Záleží totiž i na tom, v čem prát spodní prádlo (v jakém prostředku), a také s čím budete prát spodní prádlo.

Chcete prát konvenčně nebo ekologicky?

Úplně první otázka, kterou si v souvislosti s praním spodního prádla musíte položit, je přístup k praní. Předem byste měli vědět, jestli chcete pokračovat s konvenčními pracími postupy, anebo využíváte (či chcete začít využívat) ekologické způsoby praní, které jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale i k rukám, k pračce a hlavně k samotnému spodnímu prádlu. Pakliže jste se rozhodli pro ekologickou variantu, směle pokračujte ve čtení článku, který pro vás připravili experti na ekologické praní z Econea

spodni-pradlo-ekologicky

Prát spodní prádlo v pračce nebo v ruce?

Odpověď na tuto otázku nikdy není jednoznačná. Některé kousky snesou jen praní v ruce, jiné jsou i po pobytu v pračce „bez ztráty kytičky“. Zkrátka jak se liší materiál spodního prádla, jeho odolnost a kvalita zpracování, se musí lišit i váš přístup k jeho praní. To hlavní najdete v pokynech od výrobce:

  • někde čistý zákaz vkládání do pračky
  • jinde doporučení na programy pro jemné praní
  • někde jemné praní v pračce, ale pod podmínkou vkládání prádla do pračky v ochranných síťkách
  • převážně u bavlněných kalhotek, slipů a boxerek pak povolení prát i při vyšších teplotách

O tom, zda budete prádlo prát v pračce nebo v rukou, se vlastně rozhodujete už při jeho koupi. Jemné podprsenky, krajkové korzety nebo saténová tílka si vyžadují jemnou péči vašich rukou. Bavlněné či bambusové kalhotky nebo trenky snesou i pravidelnou očistu v pračce.

Tip: Čistě bavlněné kalhotky sice nevypadají vždycky tak luxusně jako kalhotky z jiných materiálů, které se lesknou a jsou krajkové, ale mají ohromnou výhodu v tom, že je můžete vyprat při vyšších teplotách. Tím se účinně ničí patogeny, které mohou ztěžovat život citlivějším ženám vnímavějším k mykóze nebo dokonce i bakteriálním infekcím.

ekologicke-prani

V čem prát spodní prádlo - v gelu nebo v prášku?

U spodního prádla byste vždycky měli sáhnout po ekologickém pracím gelu, který je dokonale rozpustný i během praní v ruce. Snadno se z prádla vymáchá a navíc samozřejmě ani nezatíží pokožku svého nositele žádnými chemickými výpary. Případné aroma pracích gelů je totiž čistě přírodní, z rostlinných silic. Ale pozor, i ekologický prací gel má svou sílu, dokáže rozpustit mastnotu, a tak během ručního praní i vysušit pokožku vašich rukou.

Lze na spodní prádlo použít i prací sodu?

Prací soda (uhličitan sodný) se sice doporučuje používat při praní jemného spodního prádla, ale jen jako doplněk, podpora dobrého výsledku praní. Například jakou součást pracího slizu. Co je prací sliz? Jde o podomácku vyrobený prací prostředek z  vody, nastrouhaného jádrového (nebo marseilleského) mýdla a prací sody. Tím vznikne univerzální prací gel. Mýdlo v něm zafunguje jako aktivní prací složka, soda změkčuje vodu, čímž zvyšuje účinek praní. 

Postup výroby domácího ekologického pracího slizu je následující:

Dobré je tvořit směs hned od počátku ve větší nádobě, protože ji budete ředit větším množstvím vody (anebo si recept upravte na dávku nižší). K samotnému postupu: v litru horké vody rozmixujete tyčovým mixerem cirka 100 gramů nastrouhaného jádrového mýdla a cirka 70 g prací sody. Dolijte dalšími 5 litry horké vody a promíchejte ve výsledný prací sliz. Za občasného míchání nechte vychladnout. Jakmile je sliz vychladlý, ještě ho v případě potřeby zřeďte na hustotu běžného pracího gelu, přelijte do čistých skladovacích nádob a dobře uzavřete.

Používat při praní spodního prádla aviváž?

Zde se opět nedá napsat jednoznačné ano či ne. Někomu aviváže nedělají dobře, a tak je prostě nepoužívá. Zároveň se však některé druhy spodního prádla bez posledního máchání v aviváži prostě neobejdou. Potřebují svá vlákna zjemnit, aby byla na těle poddajnější.

Opět se i tady řiďte doporučeními výrobce, plus vlastními zkušenostmi se snášenlivostí aviváže. Pro extra citlivé ženy se doporučuje jako aviváž ekologické máchadlo prádla pro citlivou pokožku. Případně jen trocha octa s přidanými esenciálními oleji, které prádlo zjemní i provoní, ale pokožku dráždit nebudou. 

A co sušička?

Jakmile se rozhodneme nedávat spodní prádlo do pračky, sušičku bychom pro něj měli zcela vyloučit. A sušit v sušičce bychom neměli ani ty kousky, které sice dáváme do pračky, ale jen s těžkým srdcem, jen na jemné praní, a ještě k tomu v ochranné síťce. 

Destrukční vliv sušičky na textilie je totiž ještě mnohem vyšší, než je tomu v případě pračky. To jistě sami vidíte na svém běžném oblečení, které kdy sušičkou prošlo. V případě fast fashion je vliv sušičky nepodstatný - ale jakmile si chcete uchovat kvalitní spodní prádlo krásné po co nejdelší dobu, sušičku z pracího procesu zcela vypusťte. 

Je vhodné sušit spodní prádlo na slunci?

Příliš vhodné to není, protože UV složka slunečních paprsků dokáže při dlouhodobém vystavení slunečnímu záření poškodit i naše prádlo (nejen pokožku). Proto pokud máte možnost, sušte spodní prádlo v interiéru anebo venku ve stínu. Výjimkou se opět mohou stát bavlněné kalhotky a trenky, které slunečním svitem znovu chráníme před usazením choroboplodných zárodků.