Typ postavy hruška: Jaké oblečení a spodní prádlo oblékat?

Typ postavy hruška působí žensky a elegantně. Ale musí se to umět! Na ulicích bohužel každodenně potkáváme spousty žen, které si nevhodným oblečením přidávají kila navíc. Nechcete vypadat jako v pytli od brambor? Pak dodržte následující rady. 

Typ postavy hruška

Pro typ postavy hruška je typický úzký pas, který je v kontrastu s širšími boky a stehny. Ramena jsou úzká, ňadra bývají větší, ale ne vždy tomu tak musí být. Když hruška přibírá, je to hlavně v oblasti stehen a boků, většinou má i tukový polštářek v dolní oblasti břicha. Naopak pod prsy zůstává užší, což by měla využít ve svůj prospěch. Jak podtrhnout svou ženskou siluetu? 

tvar-postavy-hruska

Zdůrazněte štíhlý pas 

Zatímco jiné typy postav si mohou o vosím pase nechat zdát, hruška k němu má přirozené dispozice. Ať už je vaše konfekční velikost jakákoliv, pas působí úzce a žensky. Je ve vašem zájmu snažit se ho zdůraznit. S tou správnou siluetou vyčarujete iluzi přesýpacích hodin a souměrných ženských křivek. Docílíte toho například i tak, že lehce přidáte na objemu v oblasti ramen a ňader.

Zamaskujte širší stehna a zadek

U typu postavy hruška vám každý řekne, že stehna a zadek jsou její „problematické partie“. Rozhodně to neznamená, že by se za ně měla stydět a chodit oblékaná v obrovských kalhotách a sukních! Stačí s těmito partiemi trochu chytře pracovat. Dávejte přednost dobře padnoucímu spodku se zapínáním zhruba v oblasti pupíku. Zapomeňte na bokové modely. A pozor na oblečení, které zdůrazňuje široké boky a stehna. 

Raději volte takové, které boky uhladí a zamaskuje nerovnosti. Nemusí to být jen sukně, ale i šikovně vybrané kalhoty. Dávejte si pozor na střihy, které vás v oblasti boků přetínají, případně rozšiřují. A spodnímu prádlu, které se v bocích zařezává, se vyhněte jako čert kříži!

Nebojte se výstřihů

Pro zdůraznění horní části těla zvolte nejlépe halenku nebo tričko s výrazným výstřihem ve tvaru V. Preferujte raději světlé a výrazné barvy triček, halenek a topů které přitahují pozornost a vypadají dobře.

Příklady z praxe – jaké oblečení sluší postavě typu hruška

Níže se podíváme na pár příkladů z praxe, jak se správně oblékat.

1. Trička, topy, blůzy a další

Pokud máte ráda barvy a vzory, vrchní část těla je ta, kde by se měly objevit. Pamatujte, snažíme se upozornit na pas, ramena a hrudník. Pas vám pomůže zdůraznit oblečení, které kopíruje postavu. Ať už je to triko, halenka nebo přiléhavý svetřík.

Ale pozor na oblast boků! Vršek by přes ně neměl přepadávat. Nejhorší jsou upnutá trička, která končí v oblasti hýždí. Dejte si záležet, ať pomocí vršku vyrovnáte přechod na boky, naopak se vyhýbejte halenkám a tričkům přes boky a hýždě. Příliš dlouhé kousky vám prostě nesluší, okopírují boky a zvětší je. Raději volte klasickou délku, případně zastrčte za kalhoty. Ale pozor ať vám zastrčené triko na bocích neudělá nevzhledné boule a nezvětší vás. 

Zapomeňte na „pytlové“ oblečení, které by na vás viselo. Jakmile nezdůrazníte pas a oblečete se do něčeho většího, útlý pas zmizí a vy budete vypadat, že máte vše stejně široké jako boky. To samé se může stát například u širokých košilí nebo vest. Halenky a topy doporučujeme buď vypasované nebo zavinovací v pase. Pěkně s nimi podtrhnete své přednosti. 

2. Kalhoty a kraťasy

Širší stehna a větší zadeček skvěle vynikne v rovných a dobře padnoucích kalhotách (ať už v délce capri, ¾ či ke kotníkům). Je ve vašem zájmu, abyste se nesoukala do příliš malé velikosti. Jednak se budete cítit špatně, za druhé to nevypadá hezky. Spodek oblečení volte raději v tmavších barvách.

To, že máte širší boky, neznamená, že je musíte schovávat. Ovšem neměla byste na ně ani zbytečně upozorňovat. Například vyšisovaným zdobením nebo výraznými kapsami. Vyhněte se kalhotám, které jsou příliš volné a ztrácíte se v nich. Pouze vás opticky rozšíří. A pozor na bokovky, ty jsou pro postavu typu hruška opravdu nevhodné. 

Co se kraťas týče, krátké modely raději nechte v obchodě. Na letní měsíce si vyberte kraťasy nad kolena, ve kterých se budete cítit pohodlně a které vám dobře padnou. 

3. Sukně a šaty

V sukních to hrušce sluší. Dokáže s ní zcela zakrýt širší stehna a zvýraznit vosí pas. Skvěle fungují zejména áčkové sukně, ale i klasické pouzdrové. Délku volte ke kolenům nebo těsně nad kolena, případně až k zemi. Nedoporučujeme minisukně, ani sukně useknuté v půlce lýtek – v prvním případě nelichotíte své postavě, v druhém případě budou lýtka působit mohutně a vy skoro jako kuželka. 

Co se šatů týče, tak se držte stejných pravidel. Sluší vám délka k zemi nebo ke kolenům. Vybírejte takové, které mají definovaný pas, případně velké bloky barev a vzorů, třeba optické iluze, a zároveň trochu volnější sukni – delší skater šaty, empírové, pouzdrové. 

Pokud se chystáte do společnosti nebo na schůzku, nebojte se dekolt a uši ozdobit vhodnými šperky. I ty pomohou přitáhnout pozornost k útlým ramenům, pasu a dekoltu.

postava-hruska-saty

4. Vhodné spodní prádlo

Nepadnoucí spodní prádlo dokáže i na tom nejdokonalejším outfitu způsobit hotovou paseku. Hruška má většinou oblejší tvary, a proto by si měla dávat pozor na to, aby se jí nikde nic nezařezávalo. Nejde jen o samotnou velikost prádla, ale i jeho lemy. 

Jestli máte větší ňadra, zapřemýšlejte nad stahovacími podprsenkami beze švů. Jsou ideální na každodenní nošení. Poskytují podporu a zformují, zároveň nikde netlačí. Pro postavu typu hruška jsou dobré i push-up varianty, s jejichž pomocí vytvoříte pěkný dekolt.

Základem je zvolit správnou velikost podprsenky. Pozor, aby se vám netvořily zbytečné špíčky na zádech a nezpůsobovala jste si nepohodlí. Špatně padnoucí podprsenka je nejen hotové peklo, ale dokonce ohrožuje zdraví páteře.

rsz_1110577-312153

Na běžné každodenní nošení jsou pro hrušku vhodné klasické kalhotky. Pozor na tanga a další rizikové střihy, jakmile se zařezávají a přetínají linii boků, nebude to působit hezky. Nebojte se stahovacích kalhotek. Zvolte ty s vyšším pasem, které rovnou zamaskují i tukový polštářek v podbřišku. Zvažte nákup stahovacího prádla s nohavičkami, vyřeší vaše problémy s odíráním stehen, které trápí spoustu hrušek. A pokud chcete vypadat sexy, sázkou na jistotu jsou stahovací kalhotky s korzetem.

rsz_1110577-311300

5. Stahovací prádlo: Tajná zbraň postavy typu hruška

Stahovací prádlo je nejen praktickým pomocníkem, ale může být také sexy a elegantní součástí šatníku každé ženy. Stahovací prádlo dokáže opticky upravit tělesné proporce, zvýraznit vaše přednosti a zakrýt oblasti, které vás možná trápí. Pokud máte v plánu obléknout upnuté oblečení nebo večerní šaty, stahovací prádlo může být vaším tajným pomocníkem, díky němuž vás oblečení bude skvěle slušet. Ať už se rozhodnete pro stahovací kalhotky, body nebo korzet, měli byste vždy dbát na to, aby vám prádlo perfektně padlo a nijak vás netlačilo. Správně zvolené stahovací prádlo vám může dodat sebevědomí a pocit, že máte vše pod kontrolou, ať už jdete na první schůzku, do práce nebo na večírek.

Postava hruška: čemu se raději vyhnout?

V oblasti poprsí se vyvarujte zipům a volte spíše oblečení v jasných barvách. Úplně se vyhněte nošení příliš krátkých triček nebo crop topů, které mají za hlavní cíl upoutat pozornost na břicho a zadek, což ve vašem případě není žádoucí. Zároveň nejsou vhodná příliš dlouhá a obepnutá trička, která sahají až do poloviny stehen. Místo, kde tričko končí, přitahuje nejvíce pozornosti. Ideální délka trička by měla být pod pasem.

Pro dolní část oblečení volte tmavší odstíny. Snažte se vyhýbat objemným sukním, které by mohly ještě více zdůraznit boky. Minisukně, bokové sukně a vzorované sukně by měly být raději volbou pro ženy s jiným typem postavy. Pokud máte rádi legíny, nemusíte se jim zcela vyhýbat. Místo toho doporučujeme kombinovat je s delšími šaty, ideálně sáhněte po áčkovém střihu. Legíny také můžete kombinovat s dlouhým volnějším tričkem, které pak zakryje širší boky a doplnit je barevným a dobře padnoucím sáčkem.