Postava jablko: Co nosit na tomto typu postavy?

Postava jablko – co jí sluší a jak nejlépe vyzvedne své přednosti? Poradíme, co nosit na každodenní i společenské příležitosti. Jestli nevíte, jaké šaty, kalhoty či sukni koupit, pak jste na správném místě. A drobné disproporce? S těmi si poradí nejen chytře sestavený outfit, ale i vhodně zvolené spodní prádlo. 

Jak vypadá postava typu jablko

Pro postavu typu jablko je charakteristická širší horní polovina těla. Dáma s postavou jablko má tedy široká ramena, trup, nedefinovaný pas (často v jedné rovině s trupem a rameny) a širší záda. Oproti širokému vršku je výrazný úzký spodek, tedy štíhlejší nohy a úzké boky v porovnání s rameny. Jablko má ve většině případech průměrně velké nebo velké poprsí a zároveň plochý zadek

Záleží hodně na tom, jaká je vaše váha. Když jablko přibírá, je to vidět zejména v oblasti břicha, ramen a rukou. Tedy není nutností, že jablko má štíhlé ruce. V oblasti hýždí, boků a stehen se přibírá podstatně méně. To je rozdíl v porovnání s dalšími typy postav, zejména s hruškou – ta totiž přibírá hlavně v oblasti stehen a hýždí, zároveň má přirozeně definovaný pas.

postava-jablko

Jak se oblékat a čemu se vyhnout

Typu postavy jablko sluší, když zamaskuje větší bříško a širší ramena. Štíhlejší nohy jsou vaší přednostní, stejně jako plný dekolt, a tak postavte svůj outfit tak, abyste je zdůraznila a přitáhla na ně pozornost. 

Dávejte si pozor na pas. Jelikož není definovaný, vytvořte jeho mírnou iluzi či k této oblasti prostě nepřitahujte pozornost. Pozor hlavně na pásky, masivní aplikace a další výrazné definice pasu, to se jablku může vymstít. Snažte se siluetu jemně naznačit, nikoliv ji násilím přetnout ve dví. 

V oblasti spodního bříška si zase vypomozte vhodně zvoleným spodním prádlem. Takové stahovací kalhotky s vyšším pasem schovají větší bříško i nějaký ten faldík. Díky nim se nemusíte obávat sukní nebo šatů užšího střihu. 

Oblečení, které zdůrazní nedefinovaný pas, zapříčiní, že budete vypadat jako „krabice“. Jedná se zejména o crop topy, bokové kalhoty, kraťasy a sukně v kombinaci s upnutým vrškem. Vyhněte se empírovému střihu. Ač se nabízí, jelikož přeci schová bříško, splývavá silueta vás může udělat širší. Empírový střih je totiž zúžený těsně pod prsy a potom volně padá dolů, břicho tedy může kopírovat a vytvořit zdání bříška nastávající maminky.  

Pokud přeci jen po empírovkách toužíte, doporučujeme vybrat takové, kde rozšíření nezačíná těsně pod prsy, ale o trochu níže, alespoň o 5 cm. To samé platí o halenkách, rozšíření doporučujeme o trochu níž než hned pod prsy.

Jablku se obecně doporučují tmavší barvy a střídmější vzory pro horní polovinu těla. Pro dolní polovinu těla naopak volte barvy světlé, saturované a látky s výraznými vzory, které upoutají oko diváka. 

Oblečení pro typ postavy jablko

Na dalších řádcích si můžete přečíst, co se hodí nosit, pokud máte postavu jablko. 

Rovné a cigaretové kalhoty

Pokud máte štíhlejší nohy, zdůrazněte je v cigaretových kalhotách. Pro jablko s nadváhou ovšem úzké kalhoty nemusí být dobrou volbou, zejména jestli špatně padnou – s nohami sice problém být nemusí, ovšem budou vás tlačit v oblasti bříška a zbytečně vytvoří faldíky tam, kde předtím nebyly. V některých případech je tedy lepší sáhnout po dobře padnoucích rovných kalhotách či s mírným rozšířením dole.

postava-jablko-kalhoty

Halenky a topy

Pro štíhlá jablka se příliš volné halenky nedoporučují, ale ani moc upnuté ne. Zkuste zlatou střední cestu. U jablka s pár kily ovšem volnější halenka pomůže zakrýt větší bříško. Zkuste vybrat takovou, která mírně definuje pas (například peplum, halenky s řasením atd.). Zvažte stahovací podprsenky, s jejich pomocí ňadra vytvarujete a vytvoříte pěkný dekolt

Vyhledávejte kousky s výstřihem do V a s kulatým výstřihem. U halenek a triček bez ramínek pozor na široká ramena, ta vám vytvoří i top se zavazováním za krkem a různé výstřihy s aplikacemi. Raději volte běžný výstřih od krku dolů než různé průstřihy z boků, které však plně zakrývají ňadra – nevznikne dekolt a jen se přitáhne pozornost k širšímu hrudníku. Jablku sluší také zavinovací halenky.

Blazery, saka, kardigany, kabáty

Do společnosti i do kanceláře jsou blazery a saka skvělým spojencem. Schováte díky nim větší bříško i širší ramena. Buďte minimalistka, saka i blazery vybírejte bez aplikací a výrazných vzorů. Kardigany jsou zase vhodné do chladnějšího počasí. Oproti rolákům nebo klasickým svetrům nezakryjí dekolt, ovšem vytvoří iluzi souměrnější postavy. Co se kabátů týče, volte takové, které zdůrazní štíhlé nohy. Kratší střihy jsou vhodné, stejně jako ty končící nad koleny, ale raději splývavější siluety, nikoliv vypasované. 

Sukně a šaty

Sukně vám uhladí proporce. Doporučujeme pouzdrové, tulipánové či kolové sukně mid rise. Velikost by vám měla perfektně padnout, v oblasti pasu nesmí být zaříznuté a ani končit přesně v pase. 

Šaty vybírejte kratšího střihu s mírným zúžením v pase nebo zavinovací typ, zvýrazníte tak nohy a vytvoříte iluzi užšího pasu. Tuto oblast nikdy nezvýrazňujte pomocí mohutného pásku, látek nebo aplikací. Do společnosti jsou vhodné dlouhé šaty s dekoltem, které doplníte o sako či blazer. 

Co se materiálů šatů týče, vyhněte se modelům z elastických syntetických materiálů, které vás těsně obepnou. Na léto je ideální len, do zimy zase pevnější textilie a úplet.

postava-jablko-saty

Kraťasy

Kraťasy si štíhlé jablko může dovolit kratší do půlky stehen, ideálně mid rise či s vyšším pasem. Ale pozor, aby se u zapínání nezařezávaly. Jestli máte pár kilo navíc, zvolte raději delší mid rise střih ke kolenům, aby vás netrápilo úzké zapínání.

Vhodné spodní prádlo