Košilka vs. body: která varianta je pro vás ta pravá

Na podzim počasí není tím, čím bývalo v létě; zvláště po ránu, kdy se klepeme zimou, oproti poledni, kdy nás může ještě překvapit záchvěv babího léta. V takovýchto dnech není čas hrát si na hrdiny a je potřeba doplnit svůj šatník o spodní vrstvu pod tričko. Jaké existují varianty a kterou si vybrat?

Košilka nebo spodnička?

Ke košilce má mnoho lidí averzi kvůli tomu, že byla dlouho nepříjemným “bubákem” celé naše dětství. Maminky nás ji nutily nosit, hlavně pořádně zastrčenou do prádla, spolu s košilí nebo tričkem. Čím jsme starší, tím raději se ke košilce vracíme. Zjistili jsme, že díky ní nás nebolí záda, ledviny a nepotýkáme se s nepříjemnými ženskými potížemi.

Košilka jako by byla dalším, lehčím tričkem pod halenku. Nejenom že nás zahřeje, ale zakryje naši pokožku tak, že nic neprosvítá ani přes velmi lehké materiály. Košilka bývá také alternativou pro ženy, které nenosí podprsenku, aby přes košili nebo tričko neprosvítaly bradavky. Podle chuti si u nás můžete vybrat tělovou, černou nebo bílou košilku.

Spodnička je delší variantou košilky, vhodná je zejména pod šaty nebo k outfitu se sukní. Zakryje větší plochu vašeho těla (obvykle až po hýždě). Volte pevnější materiály, které se vám nebudou vyhrnovat. Naše spodničky jsou vyrobeny ze stahovacích materiálů, takže mírně zpevňují postavu a zaoblují křivky. Existují také stahovací košilky.

Dámské body

Oproti košilce či spodničce bývá body spojené v rozkroku, což přináší vedle obvyklých pozitiv košilky další výhodu: body se nevyhrnuje. Zůstane po celou dobu nošení přesně tam, kde má být. Tento moderní kus oděvu se hodí k nošení při každé příležitosti, formuje postavu a zakrývá všechny citlivé části těla, které potřebují zahřát (vaječníky, bedra i ledviny). 

Body se do šatníků vrátilo poměrně nedávno a drží se poměrně dlouho. Je tomu tak kvůli ohromné praktičnosti tohoto kousku oděvu. Dle potřeby si u nás můžete vybrat body bílé, černé a tělové barvy. Je vhodné pod šaty, ale i do kalhotového kostýmu. Stahovací body má navíc schopnost stáhnout bříško, pas i prsa a vymodelovat svůdnou siluetu.

Před čím nás chrání spodní vrstva oblečení?

Zopakujme si ale, co všechno nám hrozí, pokud na podzim či v zimě nebudeme nosit spodní vrstvu oblečení. Možná máte pocit, že se cítíte pohodlně, ale občas vám přeběhne mráz po zádech, a to ne proto, že byste se něčeho bála, ale protože jste si oblékla příliš volnou halenku, která je sice vzdušná, ale dostane se pod ni studený vzduch, jenž vám může způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

Bolesti v bederní páteři

Absence košilky nebo body může způsobit bolesti v bederní páteři. Vzniká bolestivý zánět, který potřebuje teplo a klid. Pak vám pomůže jedině prášek proti bolesti nebo protizánětlivá mast. 

Zánět vaječníků

Podchlazení břišní oblasti také může způsobit zánět vaječníků. Ten je nejen že velmi bolestivý, ale také může sekundárně zavinit neplodnost. V případě, že budete cítit křeče, jež vás téměř vyřadí z provozu či dokonce začnete krvácet, okamžitě navštivte lékaře.

Zánět močového měchýře a ledvin

Třetí možností, kterou byste neměli podceňovat, je zánět močového měchýře a zánět ledvin. Obojí je způsobeno bakterií, která využívá oslabení organismu a ovládne vaše břicho a bedra. Zánět ledvin od běžné bolesti zad poznáte tak, že poklepání po stranách beder vás dovede do agónie. Příznakem je také časté bolestivé močení s příměsí krve. Nepodceňujte ani tato onemocnění, která je nutná řešit podáváním antibiotik, jinak mohou vést ke kolapsu ledvin a otravě krve.

Většině těchto problémů dokáže předcházet košilka, spodnička či body, ale také je nutné zahřívat nohy. Chlad přichází od nohou často, nepodceňujte tedy, hlavně při delším sezení, teplé ponožky či boty. Košilku i body je nutné doplnit kvalitním spodním prádlem. Ať už sáhnete po jakékoli variantě, vybírejte mezi kvalitními materiály, které vás nebudou škrábat, ani tahat. Pozornost také věnujte výběru vhodné velikosti, hlavně u stahovacího prádla.