Postava přesýpací hodiny: Co nosit a čemu se určitě vyhnout?

Máte souměrnou postavu s útlým pasem a mírně širšími stehny? Pak máte nejspíš postavu přesýpacích hodin. Zjistěte, zda je to opravdu váš typ. A pokud ano, co vám nejvíc sluší a jak vyzvednete své přednosti.

Postava přesýpací hodiny, jaká je?

Postava přesýpacích hodin. Jméno získala díky své siluetě – boky, poprsí a ramena jsou ve stejné šířce, pas je útlý. Ramena bývají kulatá, nikoliv hranatá nebo široká. I zadeček bývá kulatý, ne placatý. Nohy proporčně zapadají do celkového dojmu, stehna jsou trochu širší. 

Když žena s postavou přesýpacích hodin přibírá, nabírá tuk rovnoměrně po celém těle, takže proporce zůstávají zachované. Jestli přibíráte jen v oblasti břicha a nohy máte štíhlé, zároveň nevýrazný pas, máte typ postavy jablko.

Ňadra bývají i u štíhlých dívek s postavou přesýpacích hodin větší v porovnání s jinými typy postav, ale samozřejmě to není žádné pravidlo – každá jsme unikát. 

postava-presypaci-hodiny

Zdůrazněte přirozenou siluetu spodním prádlem

Ženy s tímto typem postavy má velkou výhodu. A tou je, že jejich přirozená silueta působí žensky a přitažlivě. Pracujte s tím, co máte a naučte se vyzdvihnout své přednosti.

Základem je pořídit kvalitní podprsenku. Nepadnoucí velikost vytvoří nepěkné faldíky na zádech, navíc vás bude po celý den trápit. Pro ženy s většími ňadry doporučujeme tvarující nebo stahující modely, které zaručí komfort a zároveň vykouzlí pěkný dekolt. 

Ženské křivky zdůrazníte i pomocí stahujících kalhotek nebo tvarujícího body. Uhladí vaši siluetu i tam, kde dochází k nepěkným přechodům, zejména v oblasti boků. Pod šaty a upnuté sukně nezapomeňte nosit bezešvé kalhotky – nebude vůbec poznat, že na sobě nějaké máte. Zjistěte, jak vybrat kalhotky pro vaši postavu v našem článku.

Jaké oblečení sluší postavě přesýpacích hodin

Trička a halenky 

Kromě toho, že by váš top měl zdůrazňovat pas, dívejte se i po tom, jaký výstřih nabízí. Postavě přesýpacích hodin nejvíc sluší výkrojení v úrovni krku, nikoliv příliš široké na úrovni klíčních kostí. Dobře vypadají výstřihy do véčka, čtverce nebo srdíčka. 

Nebojte se odhalených ramen, máte je od přírody úzká, a proto vám takový střih sluší (např. trička a halenky s carmen výstřihem). Rukávy noste upnuté, nikoliv široké a příliš volné. Křivky těla podtrhnete pomocí topu, který končí v úrovni kyčlí. 

Svetry a bundy

Ani svetr nebo bunda by neměla sahat pod úroveň kyčlí. Zvolte dobře padnoucí kousek, klidně vypasovaný, který kopíruje siluetu. Nic pytlovitého nebo rovného! Obzvlášť velký pozor si dávejte na volné a oversized svetry. Vaše postava se v nich ztrácí, za to vykukují širší stehna, což vám přidává na kilech. Kardigany s páskem vypadají hezky i v délce pod zadeček. 

Kabát

Postava přesýpacích hodin krásně vynikne v delším přiléhavém kabátku. Vhodné jsou áčkové modely, ale i trenčkoty. Nebojte se modelů s nárameníky nebo s lehce širšími rukávy. Rovným kabátům se vyhýbejte, nebo je noste s páskem. Délka je jen na vás. Bude vám slušet pod kolena i do půlky stehen. 

Kalhoty a kraťasy

Kalhoty volte takové, aby vám dobře fungovaly s vrškem. Střih zvolte mid rise nebo s vyšším pasem. Bokovkám se vyhněte, rozšiřují vás v oblasti boků. Nejlepší jsou široké a volné kalhoty, které sahají až na zem. Vhodné jsou také mírně zúžené kalhoty, kalhoty s vykrojenými nohavicemi nebo kalhoty s rozšířenými nohavicemi.

U kraťas se řiďte stejným pravidlem. Bokové vás rozšiřují, raději zvolte model s vyšším pasem. Hezky vypadají strukturované modely, volnější, případně kousek s širokým páskem. Nemějte na nich žádné aplikace ani ohyby v úrovni stehen, jen byste svá stehna opticky zvětšila. 

Šaty a sukně

Pod upnuté šaty a sukně noste stahovací prádlo. Pomůže vám uhladit siluetu v oblasti boků a zakrýt faldík na spodním bříšku. Postavu s jeho pomocí vytvarujete do podoby bohyně. Postavě typu přesýpacích hodin sluší šaty se zúžením v pase nebo s páskem. Pamatujte, chcete zvýraznit pas, ale bez toho, abyste přidala centimetry navíc v oblasti boků a hýždí. 

Sukně může být úspornější, například pouzdrová, ale klidně i pompéznější, třeba typu pin-up se spodničkou. Sluší vám také áčkový a skater střih. V tom případě by měla sahat do oblasti kolen. Jestli chcete své křivky zvýraznit, přidejte volány, kapsy nebo zdobení. 

saty-pro-postavu-presypaci-hodiny  

Čemu se vyvarovat

  • Snažte se nepřitahovat pozornost k bokům nebo ramenům. Ať už aplikacemi nebo širokými rukávy atd. Opticky byste si narušila proporce.
  • Nenoste pytlovité oblečení a volné střihy, které nedají vyniknout pasu. Pouze byste se dělala širší.
  • Nelichotivě mohou působit i příliš krátké kraťasy nebo legíny v kombinaci s delším trikem, zvlášť jestli máte širší stehna.