Jak vybrat oblečení pro typ postavy obdélník?

Máte postavu obdélník a chcete se cítit sexy a sebevědomě? To, že nemáte definovaný pas a chybí vám výraznější křivky, vás už brzdit nebude. Stačí zvolit správné střihy a spodní prádlo. Poradíme, jak na to. 

Typ postavy obdélník. Jaká je?

Co je typického pro obdélníkovou postavu? Boky jsou stejně široké jako ramena. Na první pohled si všimnete toho, že pas je s nimi ve stejné rovině. Není tedy nijak zvlášť definovaný. Prsa mohou být menší, ale to je hodně individuální.

Kdybychom srovnali obdélník třeba s postavou přesýpacích hodin, tak je rozdíl právě v oblasti pasu (a vlastně i v oblasti hýždí – ty má postava obdélník většinou menší). A na tuto oblast byste se měla zaměřit. O přesýpacích hodinách se říká, že přirozeně působí žensky a o obdélníku, že má chlapeckou siluet.

Neklesejte na mysli. To, že vám chybí výraznější křivky, není handicap. Vyčarovat útlý pas a lichotivou siluetu zvládnete raz dva. Stačí k tomu pár vychytávek. 

Jestli jste se v tomto popisu nepoznala, podívejte se na náš přehled Typy postavy žen a najděte tu svou. V následujícím textu se podíváme na obdélníkovou postavu dopodrobna. Co jí sluší a čemu by se měla vyhnout?

postava-obdelnik

Začněte u spodního prádla

Výběru spodního prádla věnujete pohříchu málo času a vezmete si na sebe v podstatě cokoliv, co nějak odpovídá vaší velikosti? Vyzkoušejte tvarující body, korzetové kalhotky nebo korzet. 

Když se chystáte do společnosti nebo na rande, pomohou vám zúžit oblast pasu, takže se bude zdát štíhlejší. Pro vás je to to nejlepší spodní prádlo pod společenské šaty.

Na každodenní nošení doporučujeme zejména kalhotky klasického střihu beze švů. Nejsou vidět pod oblečením, a navíc vám tento střih sluší. Postava typu obdélník má většinou menší, až placaté pozadí, které v tangách moc dobře nevypadá.  

Investujte do kvalitní push-up podprsenky. Přidá objemu v oblasti hrudníku. Snadněji potom vytvoříte siluetu s křivkami.

Trička, topy a halenky

Vyhněte se crop topům, oversized střihům a topům, které jsou příliš velké nebo bez tvaru. Nestrkejte si trička a halenky za kalhoty nebo sukně nižšího střihu. Preferujte svršky se strukturou. Pomohou vám vytvořit iluzi úzkého pasu. 

Jestli jste štíhlá, zkuste následující trik – přidejte pomocí svršku a spodku objem v oblasti boků a ramen. Například nabíranou sukní a halenkou s nabíranými rukávy. Přidávání objemu ale musí být souměrné, tedy proběhnout jak ve vrchní, tak spodní části těla.  

Nebojte se oblast nad pasem ozdobit aplikacemi, volánky, kapsami, plisováním, krajkami, vzory a zářivými barvami. Musí ale být v poprsí a na ramenech, nikoliv okolo pasu. V pase doporučujeme spíš tmavší barvy. Není od věci stáhnout ho páskem, ideálně tmavým. 

Co se výstřihu týče, vyhněte se hranatým a rovným. Jen byste zdůraznila obdélníkový tvar postavy. Zvolte raději vykrojené výstřihy, dále topy bez ramínek, do véčka a do srdíčka. A malý trik na závěr – zdůrazňujte paže. Například pomocí rozšířených, nabíraných či přeložených rukávů.  

Saka, bundy a kabáty

Nenoste saka a bundy, které končí v oblasti pasu nebo pod prsy. Střih musí končit pod pasem, ideálně v oblasti boků. Pokud se v oblasti boků rozšiřují, tím lépe – dodají objem tam, kde je potřeba, abyste vytvořila souměrnou siluetu. Vypasované modely jsou dobrou volbou.

Kabáty noste buď mírně vypasované nebo takové, které splývají s vaší postavou. Pas zdůrazněte páskem, ale jestli ho kabát nemá, tak v tomto případě to nevadí. Poohlédněte se po modelu, který má aplikace a ozdoby na ramenou nebo hrudníku. Zdání širších ramen v porovnání s útlým pasem lze vytvořit také šálou. 

Kalhoty a kraťasy

Kalhoty a rifle vybírejte takové, které postavě dodají zdání křivek. Dosáhnete toho pomocí zdobení, kapes ale třeba i díky prošívání. Sluší vám jak úzké, rovné, tak trochu širší kalhoty. 

Kupujte si hlavně kalhoty s nízkým střihem nebo mid-rise. Kdyby byly kalhoty do pasu, jen byste zdůraznila, že není od přírody definovaný. Na to samé pamatujte při výběru kraťas. 

Jedinou výjimku tvoří nabírané kraťasy, které mají vázání v pase. Přivítejte léto ve vzorovaných kraťasech (proužky, květiny atd.) – uvidíte, jak budou vaší postavě slušet.

Sukně

Sukně dodá spodní části těla na objemu. Díky tomu vaše postava získá elegantní křivky. Vybírejte si modely s lemy a zdobením – různé volánky, aplikace atd. Vyzkoušejte nosit spodničky. S rovnými sukněmi opatrně, abyste nevypadala jako krabice. Vyvážíte to širokým páskem v pase a strukturovaným topem. 

Šaty

U šatů bez struktury si přizvěte na pomoc pásek. Zejména zavinovací šaty jsou sázkou na jistotu. Šaty s širokou sukní je dobré vyvážit objemem i v oblasti ramen. Tedy například šaty s širokou sukní a rukávy s volány atd. Aby byla postava souměrná.

Postavě obdélník hraje do karet zejména color blocking v oblasti pasu. Když vsadíte na optické klamy, které vytváří potisky látek, nemusíte zvětšovat objem postavy v oblasti hýždí nebo ramen oděvy s aplikacemi nebo nabíráním.

zavinovaci-saty