12 nejčastějších mýtů o nachlazení

Nachlazení provází škrábání v krku, bolest hlavy či ucpaný nos. I obyčejná rýma a nachlazení může pořádně potrápit. Podívejme se na nejrozšířenější mýty a polopravdy o nachlazení.

Nachlazení je nejčastější infekcí na světě. V průměru si každý z nás za život projde 200 mírnějšími či vážnějšími nachlazeními trvajícími asi 9 dní. Kašel, rýma a celková únava jsou jeho hlavní projevy. Pokud jdete do společnosti a venku je chladno, pod šaty by vám neměla chybět spodnička.

Chřipka a nachlazení nejsou totéž

Nachlazení a chřipku způsobují rozdílné viry. Nachlazení přichází postupně. Nejprve jde o bolest v krku, rýmu a pak kašel. U chřipky se dostaví symptomy najednou. Při chřipce máte zvýšenou teplotu, ale nachlazení horečka neprovází. Výjimkou jsou děti s teplotou i při nachlazení. I když jen trochu kašlete, raději si pár dní od námahy odpočiňte a zaměřte se na kvalitní spánek.

Dýchat či nedýchat stejný vzduch

Dýcháním stejného vzduchu s nemocným se jen tak nenakazíte. Když se viry dostanou do očí, riziko nakažení stoupá. Pozor tedy na protírání očí a dbejte na hygienu. Antibakteriální prostředky jsou neúčinné, protože nachlazení způsobují viry. Účinnější jsou prostředky vyrobené na bázi alkoholu.

Nachlazení a přenos líbáním

Riziko nakažení od nachlazeného člověka líbáním a pitím ze stejné sklenice je minimální. Největší skupinou virů způsobující nachlazení jsou rhinoviry, které do těla nevstupují přes ústa. Spíše se nakazíte jinak než ze slin. Většina virů se do těla dostává přes oči a nos.

Nachlazení a jídlo

I když nemáte chuť k jídlu, je důležité jíst stejně, jako když jste zdraví. Nepodceňujte ani pitný režim a pijte více. Vhodná je čistá voda, čaje, ovocné a zeleninové šťávy. Kofeinu a alkoholu se raději vyhněte, protože dehydrují.

ovocne stavy

Vitamín C, zinek a echinacea

Vitamin C může zkrátit dobu nachlazení, ale nákaze nezabrání. U lidí s větší fyzickou zátěží je riziko nákazy o polovinu menší, když denně konzumují 200 mg vitaminu C. Zinek vás sám o sobě z nachlazení nedostane. Echinacea má zmírnit příznaky nachlazení, odborníci jsou ale skeptičtí.

Jak se správně a pořádně vysmrkat

Pocit ucpaného nosu je nepříjemný a nutí nás stále smrkat, není ale ucpaný hlenem. Nosní sliznice při nachlazení otéká a zvětšuje se. Časté smrkání jednou a pak až druhou dírkou stav zhoršuje. Tekutina plná virů se dostává do dutin a způsobuje další infekce. Smrkejte z obou dírek současně.

Zelený hlen a infekce

Zelený hlen neznamená infekcí, ale že imunitní systém pracuje správně. Čím víc bílých krvinek zasahuje, tím víc se jich dostane i do nosu, kde barví hlen ze žluté barvy na zelenou.

Antibiotika na nachlazení i chřipku

Antibiotika jsou účinná jen proti bakteriím. Za nachlazení i chřipku jsou zodpovědné viry. Pokud vám lékař antibiotika předepíše, k chřipce se přidal i zánět nebo jiná komplikace.

Slepičí polévka

Slepičí polévka obsahuje protizánětlivé látky a bojuje proti nachlazení i chřipce. Stoupající pára krásně protáhne nos. Proti nachlazení zabírá i česnek.

Fyzická zátěž a sport

I když jen trochu kašlete, raději si pár dní od námahy odpočiňte. Při nachlazení je zasažen imunitní systém a zvýšení námahy vede ke zkomplikování potíží.

sport

Přechod z tepla dovnitř

V zimě noste prodyšné oblečení a buďte i venku. Vhodné na krytí ledvin jsou košilka a body. Přechod z přetopeného bytu ven je pro tělo největší šok, proto nepřetápějte místnosti a zabírá i otužování. Nejvíce virů nesou PC klávesnice, myši, telefony a věci na pracovním stole.

Nejobávanější období

Rýma nesouvisí s ročním obdobím. V chladném počasí viry lépe přežívají a šíří se rychleji zase ve vyhřátých prostorách. Šálou a čepicí se před nimi neubráníte, přesto se braňte prochladnutí.