Historie podprsenek - Co nosili naši předkové?

Podprsenka vypadala před tisíci lety zcela jinak. Víte, co si oblékaly ženy jako spodní prádlo, co jim připadalo svůdné a na co sázely, aby se líbily mužům? Podívejme se dnes na vývoj spodního prádla.

První spodní prádlo se objevuje již v Římské říši, kdy se tento oděv nazýval „Mamilare“. Představoval jej pás látky omotaný kolem hrudníku, který tehdy nosily Římanky pod šaty. Jejich prsa nijak nezdůrazňoval. Bohužel naopak docílil zploštění hrudníku, což muže asi nepotěšilo, ale římské ženy to tak chtěly. Byla to taková dnešní stahovací podprsenka. Důkazy jsou vyobrazeny v paláci v Pompejích.

Korzet a pak podprsenka

Podprsence předcházel korzet, jehož na první pohled viditelné klady si velmi pochvalovaly zejména Francouzky. Žena francouzského krále Jiřího II. na svém dvoře dokonce nošení korzetů přikázala. Díky korzetu ženy klidně stáhly svůj pas až na neuvěřitelných 40 cm. Známou vyznavačkou vosího pasu byla i císařovna Sisi. V roce 1863 si Luman L. Chapman nechal patentovat náhradu korzetu s vydutou částí v oblasti prsou a s ramínky zavázanými za krkem. První podprsenku si nechala patentovat Francouzka Herminie Cadolle v roce 1889 a v roce 1893 i Američanka českým jménem Marie Tucek. Nazvala ji „Brest supporter“. Prsní podpěra poměrně reálně napodobovala dnešní podprsenku. Něco jako bezešvá podprsenka, přišlo ale mnohem později.

Podprsenka v pravém slova smyslu

V momentě, kdy se Mery Phelps Jacobová z New Yorku chystala na ples, nelíbilo se jí, že jí korzet prosvítá pod šaty. Spojila dva malé kapesníčky se stuhou a zrodila se první podprsenka. Nazvala ji „Backless Brassiere“. Toto know-how od ní koupila za 1 500 dolarů americká společnost Warner Brothers Corset Company of America. V roce 1928 William a Ida Rosenthal uvedli na trh první podprsenky s různými velikostmi košíčků, které překvapivě byly až do té doby jednotné. V roce 1938 se objevily i kostice v podobě ocelových drátků ve spodním okraji košíčků. Od konci 2. světové války je podprsenka velmi oblíbenou součástí dámského šatníku a prošla obrovským vývojem. Vybrat si tu správnou velikost dnes můžete díky jednoduchému návodu. Pak vám dokonale padne.