Dress code - základní slovníček pojmů a inspirace pro dokonalý vzhled

Dress code je jakýmsi tajemným jazykem, který nám pomáhá vybrat správný oblek pro každou konanou příležitost. Každý kód má svůj význam a přidává konkrétní charakter akci či události. V našem článku najdete základní slovníček pojmů, který vám pomůže lépe porozumět světu dress code a získat inspiraci pro vytvoření skvělého vzhledu.

White Tie

Dress code White Tie vychází ze sofistikovaného a formálního stylu, který čerpá inspiraci z mužských bílých motýlků. White Tie zastupuje vrchol elegance a formálnosti, což znamená, že je určen pro události na té nejvyšší možné úrovni, jako jsou galavečery, impozantní společenské akce a slavnostní události s červeným kobercem.

Pro dámy: Vyžaduje se nošení dlouhých večerních rób s decentními ramínky nebo bez ramínek. Šaty jsou výrazné, nabízející různé barvy a dekory. Doporučují se dlouhé rukavičky k šatům, elegantně upravené vlasy, punčochy a lodičky na vysokém podpatku.

Pro pány: Dress code pro muže zahrnuje černý frak, košili se stojatým límcem, bílou vestu, motýlek či kravatu a černé lakové boty. V minulosti byl černý cylindr povinný, ale v současné době je spíše volitelným doplňkem, který přidává dojem elegance.

Black Tie

Black tie je o něco méně formální než White Tie, ale stále si zachovává vysokou úroveň elegance. Tento dress code se typicky uplatňuje na společenských akcích, plesech, svatbách, premiérách, různých oceněních a dalších speciálních slavnostních příležitostech.

Pro dámy: Výběr by měl padnout na dlouhé večerní šaty nebo krátké šaty ke kolenům v tmavých odstínech barev jako jsou černé, hnědé, tmavě modré, tmavě fialové nebo odstínech bordó. Možností je také volba šatů v neutrálních tónech. K outfitu se hodí punčochy a lodičky na vysokém podpatku.

Pro pány: Zahrnuje nošení smokingu, doplněného černým motýlkem či kravatou, bílá košile s límcem, černé lakovky jsou samozřejmostí. 

Kromě toho stylu existují i volnější varianty Black Tie, Creative Black Tie a Black Tie Optional. Tyto varianty umožňují experimentování s outfity a nabízejí flexibilitu ve výběru oblečení. Můžete hrát s výraznějšími barvami, nebo přidat do outfitů výstřednější doplňky a prvky. Tato uvolněnost v dress codu přináší šanci být kreativní a vyjádřit svůj osobní styl na formální akci.

Cocktail

Dress code Cocktail představuje velmi oblíbený a moderní styl, který získal širokou popularitu a je tak nejčastěji využívaným stylem k oblékání do společnosti. Zde je prostor pro kreativitu a také stylové doplňky. Tento trend je často volbou číslo jedna pro různé společenské akce, ať už jsou to firemní události, svatby, vernisáže nebo večírky. Přesto byste se měli držet tmavých odstínů večer (s výjimkou denních hodin), aby byl zachován nádech elegance. Naopak denní akce si žádají světlejší tóny pro ležérnější vzhled.

Pro dámy: Dámy volte elegantní koktejlové šaty, kalhoty, nebo stylové a elegantní overaly, doplněné botami na podpatku nebo pohodlné elegantní sandále.

Pro pány: Sofistikovaný oblek s nebo bez kravaty, méně formální košile, dobře padnoucí kalhoty a kožené boty.

Semi Formal

Dress code Semi Formal představuje vyváženou cestu mezi formálním a neformálním oblečením. Tento styl spojuje prvky elegance a uvolněnosti, čímž vytváří ideální volbu pro události s nižší formálností, jako jsou například některé svatby. Volba konkrétního oblečení je ovlivněna časem konání akce. Večer můžete vsadit na výrazné doplňky, zatímco přes den se doporučuje decentní styl, ale rozhodně ne nudný, usedlý a obyčejný.

Pro dámy: Vybírejte mezi koktejlovými, pouzdrovými nebo dlouhými šaty. Můžete také zvolit dlouhou elegantní sukni s topem, či kostýmek nebo krátké černé večerní šaty. Obuv volte elegantní na podpatku. 

Pro pány: Zahrnuje nošení business obleku v tmavých barvách. Akce konaná přes den vyžaduje světlejší odstíny obleku. Košile s kravatou nebo motýlkem je samozřejmostí. Kombinace barev je vítána a na nohou se doporučují kvalitní kožené boty.

Business Formal a Business Classic

Dress code Business Formal a Business Classic patří mezi vhodné volby pro pracovní prostředí i mimo ně, s důrazem na specifika místa setkání a samotné příležitosti. Jedná se o profesionální dress code, který má následují jasná pravidla, a kde je však třeba dbát na to, že nošení džínů není přípustné. Dress code nabízí profesionální vzhled s nádechem elegance, kde každý detail hraje klíčovou roli. Barvy oblečení by měly zůstat neutrální.

Pro dámy: Doporučuje se volba kalhotového nebo sukňového kostýmu v neutrálních barvách, s délkou sukně asi dva centimetry nad koleny. Obuv na podpatku by měla být v neutrálních tónech, a ke kompletnímu vzhledu patří punčochy, košile, top nebo halenka. 

Pro pány: Pro muže znamená Business Formal a Business Classic volbu obleku v černé nebo tmavé barvě, doplněného decentní kravatou a košilí. Lakované boty jsou samozřejmostí, dodávající celkovému vzhledu eleganci.

Dressy Casual

Dress code Dressy Casual nabízí uvolněnou atmosféru, avšak to rozhodně neznamená, že si můžete oblékat cokoliv chcete. Stále je zde prostor pro eleganci, ačkoliv to není nutné příliš přehánět. "Dressy Casual" nebo "Casual Chic" vyzývá k vyjádření osobního stylu, který je ideálně doplněn neformálními prvky. Doplňky mohou být kreativní a hravé, přidávající do vašeho vzhledu jiskru originality. Tento dress code podporuje pohodlný, a přitom stylový vzhled, kde můžete ukázat svou osobnost skrze vkusné kombinace oblečení a výrazné doplňky. 

Pro dámy: Možnosti pro dámy zahrnují šaty, sukně, volnější kalhoty, elegantní džíny, stylové topy, trička, blejzry, a obuv v podobě sandálů nebo elegantnějších bot.

Pro pány: Dressy Casual pro muže zahrnuje sportovní sako, blejzr, jednobarevná volnější trička, košile, polokošile, polo trička, s kravatou jako volitelným prvkem, avšak není nutností. K tomu se doporučují dlouhé kalhoty nebo kalhoty chinos a pohodlné mokasíny.

Business Casual

Pokud vás pozvou na „Business Casual“ událost, je klíčové najít rovnováhu mezi formálností a pohodlím. I přesto, že tento dress code spojuje slova "Business" a "Casual" (neformální), jedná se o oděv, který je sice uvolněnější, ale stále vhodný do pracovního prostředí, na pohovory nebo firemní obědy, pokud není výslovně stanoveno jinak. Pro tuto příležitost jsou vhodné neutrální barvy a minimalistické doplňky.

Pro dámy: Volba může padnout na sukně ke kolenům nebo pouzdrové šaty, elegantní kalhoty, halenky, topy, košile a uzavřenou obuv.

Pro pány: Business Casual pro muže zahrnuje sako, méně formální košile, často bez kravaty, kalhoty a kožené nebo jiné decentní boty. 

Smart Casual

Smart Casual dress code je o harmonické kombinaci formálních a neformálních prvků. Toto spojení je elegance s neformálním stylem. Lze říci, že tento dress code se vynikajícím způsobem hodí především na neformální akce a poskytuje prostor pro projev vlastního vkusu a stylu. Doplňky mohou být stylové a zajímavé, dodávající celkovému vzhledu osobitý nádech. 

Pro dámy: Pro dámy se doporučují kalhoty, sukně, šaty, trička, halenky a elegantní topy či kardigany.

Pro pány: Smart Casual pro muže zahrnuje sako, košile, polokošile, trička, kalhoty chinos, a může být bez kravaty. 

TIP: Inspirovat se můžete i od oblíbených celebrit, módních ikon nebo sledováním aktuálních módních trendů. Klíčové je však respektovat samotný kontext dané akce či události. S trochou kreativity a dodržováním daného dress codu se můžete cítit sebejistě a být hvězdou každé společenské události.

5 tipů pro dokonalý dress code

  • Barvy jsou klíčové: Při výběru oblečení dbejte na vhodné barvy pro daný dress code. Neutrální tóny jsou většinou bezpečnou volbou pro formální akce, zatímco při volbě barev v rámci kreativních dress code si můžete dovolit odvahu.
  • Kvalitní a dobře padnoucí spodní prádlo: Stahovací spodní prádlo představuje vynikající prostředek k vytvarování postavy a zdůraznění ženských křivek. Pomáhá vylepšit přednosti ženského těla a dosáhnout svůdné siluety, což se hodí nejen při speciálních příležitostech, ale i při každodenním nošení. Problémové partie, jako jsou břicho, boky, zadek nebo stehna, získají nový tvar díky stahovacímu prádlu. 
  • Důkladně vybrané doplňky: Doplňky mohou zcela změnit dojem outfitu. Pro White Tie a Black Tie volte elegantní šperky a doplňky, zatímco u dress code, které umožňují kreativitu, můžete sáhnout po výraznějších a odvážnějších kouscích.
  • Elegance v detailu: Drobné detaily, jako je správně zvolená kravata, stylová kabelka nebo vkusný kapesník, mohou dodat vašemu outfitu na eleganci a vkusu.
  • Pohodlnost je klíčová: Bez ohledu na dress code nezapomínejte na pohodlí. I když je událost sebe více formální, můžete najít stylové oblečení, ve kterém se budete cítit příjemně a sebejistě.

Pamatujte, že oblečení je způsob, jakým můžete prezentovat svou osobnost a respektovat danou událost. S tou správnou kombinací, dobře zvolenými doplňky a náležitým respektem k dress codu se stanete módní hvězdou každé společenské příležitosti.