Správná velikost podprsenky a jak ji zjistit

Než začnete vybírat bezešvou podprsenku, pročtěte si následující řádky. Pomůžeme vám vybrat správnou velikost podprsenky, která bude přesně odpovídat vašim potřebám.


Výběr vhodné podprsenky závisí zejména na aktivitě, které se právě věnujete, protože různé sporty vyvolávají také různé pohyby prsou. Je proto potřeba najít takovou podprsenku nebo top, která přesně odpovídá provozované činnosti. Podprsenky bývají rozdělené podle stupně poskytované opory, tzv. support. Hlavním faktorem pro výběr bezešvé podprsenky je velikost prsou. U větších velikostí prsou je dobré zvolit vyšší stupeň opory a širší ramínka. Bezešvé podprsenky Intimidea jsou vyrobeny z příjemného materiálu, neškrtí, neodírají kůži a dokonale se přizpůsobí ženským křivkám. Jsou velmi příjemné, pohodlné a hodí se na každodenní nošení i sport.

tabulka velikosti podprsenky

Tabulka velikostí podprsenek

Dělení podle stupně opory

Pokud se setkáte s výrazem light support, jde o sportovní podprsenky poskytující lehkou oporu poprsí proti nežádoucímu pohybu. Jsou vhodné pro sporty jako je například rychlá chůze, golf, jóga, pilates i tai-chi. Jde o bezešvé a speciálních střihy. Mid support jsou sportovní podprsenky, které lze bez obav nosit i při náročnějším pohybu, jako je cyklistika, in-line brusle, lyžování, spinning a jogging. Zabrání bolesti při pohybu i nežádoucím deformacím ňader. High support jsou sportovní podprsenky vhodné na aerobic, zumbu, tanec, tenis, squash, běh, basketbal, volejbalu či dumping. Eliminují pohyb prsou až o 70 %, odlehčují prsní tkáni a plní všechny nároky. Vyzkoušet můžete třeba sportovní top s ergonomickou konstrukcí.

tabulka velikosti sportovni pradlo damske

Tabulka velikostí dámského sportovní prádla

Jak vybrat podprsenku Intimidea?

Po změření velikosti můžete přistoupit k výběru bezešvé podprsenky. Je to trochu jiné, než jako u klasické podprsenky. Obvod hrudníku i přes prsa a pod prsy má rozpětí díky elasticitě materiálu. U těchto podprsenek se nerozlišuje velikost košíčku. Stačí vám rozměr obvodu přes prsa a pod prsy. Pak už je třeba jen porovnat rozměry s tabulkou. Vyberte si svou velikost značenou S/M – 2/3, M/L – 3/4 a větší s porovnáním uvedených centimetrů v tabulce velikostí.

Dělení podle velikosti

Měření velikosti u bezešvé podprsenky není úplně stejné, jako je u podprsenky klasické. Obvod hrudníku má určité rozpětí díky elasticitě materiálu. Stejně tak je to s obvodem přes prsa, kde nerozlišujeme velikost košíčku A,B, C a více. Je třeba tedy změřit obvod přes prsa a pod prsy, a porovnat rozměry s tabulkou. Nemusíte se bát, že vám podprsenka nebude sedět. Náš kvalitní materiál se dokonale přizpůsobí vašemu tělu. Při větší velikosti poprsí se určitě zaměřte na podprsenku se širšími ramínky.

tabulka velikosti pro stahovaci pradlo

Tabulka velikostí pro stahovací podprsenky

Jak změřím správnou velikost podprsenky pomocí metru?

Vezměte si na pomoc krejčovský metr a pečlivě měřte. Je třeba si uvědomit, že i přesným měřením získáte jen přibližnou velikost podprsenky. Každá podprsenka má totiž košíčky trochu jiného střihu a tvaru, obzvláště pokud jsou vyztužené. U bezešvých podprsenek Intimidea máte velkou výhodu, že vám po správném měření podprsenka dokonale padne a přizpůsobí se tělu. Na trhu jsou ale podprsenky od mnoha různých výrobců a velikost se od naměřené hodnoty může mírně lišit. 

Jako první měřte rozměr pod prsy. Krejčovským metrem změříte obvod hrudníku pod prsy. Metr by měl být při měření vodorovně kolem těla. Obvod se měří takzvaně na těsno a při výdechu. Od naměřeného čísla odečtěte 2 až 3 cm a číslo zaokrouhlete na celé centimetry. Tím zjistíte obvod podprsenky. Pokud naměříte 95 cm, zvolte podprsenku s obvodem 90 cm. Časem trochu povolí a větší obvod by byl brzy volný.

Pak změřte rozměr přes prsa. Měření přes prsa se provádí v nejširším místě v úrovni bradavek a nejlépe v podprsence, která vám padne. Pokud máte podprsenku push-up nebo s velkou vycpávkou, vezměte si jinou, méně vyztuženou. Neměřte se zcela bez podprsenky, jinak vám nebude sedět ani nejkvalitnější model.  

Jak poznat příliš velký obvod podprsenky?

Pod podprsenkou v místě na zádech musíte mít možnost vsunout maximálně 2 prsty. Pokud je volnější a nedá se už zapnout na další háčky, protože ji máte danou na nejmenší možný obvod, je vám velká. Pak se může stát, že vám košíčky odstávají, podprsenka sjíždí, nebo se vytahuje směrem nahoru pod tíhou ňader. 

Jak poznat malé košíčky?

Správně zvolený košíček pozvolně kopíruje linii prsu a přirozeně na něj navazuje. Ňadro nesmí nikdy z košíčku přetékat a zařezávat se do okrajů podprsenky, jinak máte malé košíčky. Na okraji lemu košíčků nesmí vznikat viditelný fald a přechod musí být plynulý. Pokud vám podprsenka dobře sedí, košíček pozvolně kopíruje linii ňader a přirozeně na ně navazuje. Okraje podprsenky vám nesmí nikdy odstávat, jinak máte velký košíček. Můžete zvolit i podprsenku s nastavitelnými ramínky

Jak spočítat velikost košíčku? 

Odečtěte od obvodu prsou obvod pod prsy. Příklad: 90 – 75 = 15 cm. 

10 až 12 cm - AA

12 až 14 cm - A

14 až 16 cm - B

16 až 18 cm - C

18 až 20 cm - D

20 až 22 cm - E

22 až 24 cm - F

Jak poznat, že mám správnou velikost podprsenky?

Obvod podprsenky musí být pevný, aby celou váhu nenesla jen ramínka. Pod podprsenkou v místě na zádech se dají vsunout 2 prsty. Kostice má průběžně lemovat prso a končit na úrovni vaší podpažní jamky. Prso má obejmout, ale nesmí se do něj zarývat. Záda podprsenky se nesmí sunout směrem nahoru a prsa padat dolů. Podprsenka musí dobře sedět, bez nutkavého pocitu podprsenku neustále popotahovat a upravovat. Obvod by se měl zapínat na první, krajní háčky, protože časem trochu povolí. Šířka ramínek by měla být úměrná velikosti prsou a u větších ňader zvolte dostatečně široká, aby se nezařezávala.