Jak zvýšit svoji imunitu? Máme pro vás 9 tipů

Dnešní životní styl se významně podílí na naší oslabené imunitě a častých nemocech. Jak tedy posílit naši imunitu? Tady jsou naše rady a tipy.

Důležité je, abychom posílili obranyschopnost našeho těla. Musíme se naučit pravidelně relaxovat a odpočívat, chodit brzy spát, pravidelně se pohybovat, dbát na pitný režim a zpestřit svůj mdlý jídelníček tak, aby byl vyvážený a nutričně hodnotný.

Pravidelné stravování

Pokud chceme být neustále fit, nesmíme hladovět a vynechávat jídlo. Nejhorší je, když vynecháme snídani, někdy i s obědem a pak se večer nacpeme k prasknutí při záchvatu vlčího hladu. Tím si totiž oslabíme imunitu a začneme přibírat na váze. Je třeba jíst menší porce v pravidelných intervalech a dbát na vyváženou stravu.

Pitný režim

K detoxikaci těla a podpoře metabolismu je třeba pravidelně pít čistou vodu bez bublin. Doplnit lze neslazené bylinkové či zelené čaje. Pokud máme rádi čerstvé šťávy, ovocných by mělo být 200 ml a zeleninových 400 ml. Jsou vitamínovou bombou pro tělo, ale počítají se kaloricky do stravy, i když je naředíme vodou.

Přísun vitamínů

I když máme v jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, strava už není, co bývala. Bez dostatku vitamínů nelze imunitu posílit. Dbejme na dostatečný příjem vitamínu C, A, B6, B12, E a D, zinku, hořčíku, chromu, mědi, selenu, vápníku i železa. Výživové doplňky proto přidejme alespoň na podzim a v zimě.

Pravidelný pohyb 

Základem funkce imunitního systému je posílení fyzické kondice a zpevnění svalů. Choďme cvičit alespoň 3x až 4x týdně a mějme každou hodinu jinou. Více choďme pěšky, třeba do práce i z práce, nejezděme výtahem, ale choďme po schodech a víkendy mějme aktivní. Svaly spalují kalorie i v klidu. Vyměňme je proto za tuk!

TIP: Prozkoumejte naše sportovní oblečení

Dostatek spánku a relaxace

Dostatek spánku v podobě 7 až 8,5 hodiny denně je nejlepší pro posílení imunity. Pokud spíme méně, snižuje se nám množství protilátek v těle a imunita slábne. Po fyzické námaze a cvičení je také důležitá relaxace pro regeneraci svalů. Pokud neodpočíváme, chybí nám energie, klesá imunita a navíc přibíráme na váze. Čas, který strávíte zachumlaní v měkoučkém povlečení je pro vás důležitější, než si možná myslíte.

Otužování

Jedním z nejúčinnějších způsobů pro zvýšení obranyschopnosti organismu je otužování. Postupně můžeme při sprchování a koupání snižovat teplotu vody o jeden stupeň a dostat se tak na 20 stupňů. To úplně stačí a pro zvýšení obranyschopnosti to má úžasný účinek. Výborná je i sauna s následným zchlazením. 

Vhodné oblékání

Musíme se chránit před větrem, vlhkem a chladem. Tlustý svetr můžeme nechat doma, když jej vyměníme za košilku nebo body z moderního a technologicky vyspělého materiálu. Je tenký a přitom zahřeje. Pokud si ochráníme svá bedra, aby nám neprofouklo na záda, snížíme nebezpečí vzniku mnoha onemocnění.

Mytí rukou

Pokud si budeme pravidelně a pečlivě mýt ruce během dne, snížíme počet onemocnění dýchacích cest až na polovinu. Nemusíme k tomu používat speciální dezinfekční či antibakteriální mýdlo. Úplně postačí to klasické a teplá voda.