Postava typu sloup: Jak vypadá a co nosit?

O postavě typu sloup se říká, že působí chlapecky. To ale vůbec není na škodu. Naopak, štíhlou postavu vám určitě kdekdo závidí. Poradíme, jaké oblečení a spodní prádlo zvolit, abyste zvýraznila své přednosti a cítila se sebevědomě!  

Postava sloup je podobná jinému typu ženské postavy, obdélníku. Podobně jako obdélník má ramena a boky v jedné rovině. Pas není definovaný, ale není tak široký jako u obdélníkové postavy. Přesto bude zhruba ve stejné rovině jako ramena a boky.

Silueta je štíhlá, s dlouhýma nohama a útlými pažemi. Chybí výraznější křivky. Když tento typ porovnáte například s přesýpacími hodinami, všimnete si i toho, že v případě sloupu jsou boky položené níž. Když přibíráte kila, obvykle se tak děje rovnoměrně po celém těle.

Na co se zaměřit

Jak na postavě typu sloup vykouzlit souměrné ženské křivky? Máte výhodu – ramena a boky jsou totiž ve vyváženém poměru. Chybí jen definovaný pas. Móda má naštěstí hned několik fíglů v rukávu. 

Výraznějšího pasu dosáhnete pomocí dvou jednoduchých triků:

  1. Pohrajte si s proporcemi. Přidejte objem v horní a spodní části těla. Pas ponechte tak, jak je. 
  2. Zeštíhlete pas opticky – barvami, colorblockingem, vhodně zvoleným střihem, aplikacemi atd.

S proporcemi vám může hodně pomoct spodní prádlo. Stahovací body, korzet, korzetové kalhoty či kvalitní push-up podprsenka. Podívejte se, jak vybrat kalhotky pro vaši postavu a inspirujte se. Stahovacího efektu docílíte i pomocí širokého pásku ala korzet. 

Noste dobře strukturované oblečení. Místo plandavých látek a oděvů vsaďte na takové, které drží tvar a zdůrazňuje křivky. Objem na těch správných místech vám dodá například nabíraná sukně a vycpávky v ramenou. Ale také vrstvení, lesklé materiály či volánky. 

Doporučujeme nosit světlé barvy na horní části těla, ale ne kolem pasu. Zkuste již zmíněný colorblocking či strategicky umístěné vzory, potisky a jiné detaily (v oblasti prsou, ramen, boků). Opticky vám zvětší oblast hrudníku výrazné šperky, aplikace, mašle, velký límec nebo šněrování. U dlouhých kardiganů a kabátů zvýrazněte pas páskem, ať se v oblečení neztratíte.

postava-sloup

Ukažte dlouhé štíhlé nohy!

Jelikož máte v porovnání se zbytkem těla dlouhé a štíhlé nohy, byla by škoda je neukázat. Přeci jen je to jedna z vašich předností. Zvýrazníte je v úzkých kalhotách, šortkách či sukních. Nemusíte nutně sázet na krátkou délku. Obdobně poslouží přiléhavý střih, například pouzdrová sukně. 

Pokud chcete v dolní části těla přidat opticky na objemu, aby se pas zdál štíhlejší, vyzkoušejte zvonový střih. Obdobně poslouží i různé kapsy a aplikace v oblasti boků. Splývavé, vzdušné materiály zjemní hranatou siluetu. 

sloup

Čemu se vyhnout?

Jelikož ženy s postavou typu sloup bývají velmi štíhlé, neměly by nosit až příliš volné střihy. Útlá postava by se v nich úplně ztratila. Plandavému, pytlovitému oblečení se tedy raději vyhněte. 

Na druhou stranu, pokud si pohrajete s proporcemi a dlouhé, lehce volnější šaty naznačí ženskou siluetu, nebojte se jich. Budete působit jako éterická víla. 

Nedoporučujeme ani oděvy, které končí přímo v pase nebo ho nějak zdobí. Krátká saka a topy nechte v obchodě. Zároveň vaší postavě moc nezalichotí topy nebo trička zastrčené do kalhot a sukní.