Samovyšetření prsou je velmi důležité. Víte, jak jej provádět?

Samovyšetření prsu v pravidelných intervalech může být důležitý způsob, jak odhalit rakovinu prsu včas a moci ji úspěšně léčit. Jde o důležitý krok, který můžete pro sebe udělat. Podívejte se, jak si můžete svá ňadra vyšetřit samy doma.

Samovyšetření prsou provádějte jednou za měsíc, ať zjistíte, jaká jsou vaše prsa na pohled i na dotek. Kontrolu provádějte vždy pár dní po skončení menstruace, kdy jsou prsa méně oteklá a citlivá. Pokud už nemenstruujete, zvolte si první nebo poslední den v měsíci.

I když si nahmatáte bulku, nepropadejte panice. Většina žen má v prsou nějaké bulky po celou dobu. Ve vrchní, vnější části prsu, blízko podpaží, lze nahmatat nejvýraznější bulky a hrboly. Dolní polovina prsu na dotek často připomíná písek a drobné kamínky. Plocha pod bradavkou zase velká zrna. Na změny, které přetrvávají déle než jeden cyklus, zvětšují se nebo jsou výraznější, upozorněte lékaře.

Samovyšetření prsů

Začněte kontrolou prsů před zrcadlem. Postavte se zpříma, ramena mějte rovně a ruce si dejte v bok. Zaměřte se na to, zda mají vaše prsa obvyklou velikost, tvar a barvu. Zda jsou prsa rovnoměrně tvarovaná bez viditelného zakřivení nebo otoku. Kontrolujte změny jako jsou prohlubně, zvrásnění, vyboulení na kůži, vaše bradavka změnila polohu, je propadlá, nebo vidíte zarudnutí, vyrážku, otok nebo cítíte bolest, upozorněte svého lékaře.

Jak provádět prohmatání prsu

Zvedněte ruce nad hlavu a sledujte stejné změny. Před zrcadlem pohledem zkontrolujte, zda vám z jednoho nebo obou prsů neprosakuje tekutina. Může být vodnatá, mléčná, nažloutlá i krvavě zbarvená. Prohmatejte prsa vleže, pravou rukou si prohmatejte levý prs a levou rukou pak pravý prs. Bříšky prstů pevně ale jemně postupně přejíždějte krouživými pohyby po celém prsu. Postupujte po celém prsu shora dolů, pak ze strany na stranu, dále pak od klíční kosti k horní části břicha a nakonec i z podpaží až po výstřih.

Vytvořte si rituál

Postupujte podle vytvořeného schématu, ať projdete celý prs. Můžete začít na bradavce a dělat stále větší kruhy až po vnější okraj prsu. Prsty lze přesouvat vertikálně nahoru a dolů v řadách, což vyhovuje většině žen. Pod prsty musíte cítit všechnu tkáň od přední až po zadní část prsu. Pro pokožku a tkáň těsně pod kůží použijte jen jemný tlak. Pro tkáň ve střední části prsu středně silný tlak a pevný tlak pak použijte na hlubokou tkáň v zadní části prsu. Při pohmatu na nejhlubší tkáň musíte cítit svůj hrudní koš.

Konečná fáze samovyšetření

V závěreční fázi si prohmatejte prsa ve stoje či v sedě. Ňadra se nejlépe prohmatávají, když jsou vlhká a kluzká, například ve sprše. Projděte si po celém prsu stejnými pohyby popsanými v předchozím odstavci. Na stav vašich prsů má značný vliv i správný výběr podprsenky. Neustále vyvíjený tlak na ňadra může být příčinou tvorby bulek a častých bolestí. Vaše podprsenka vám musí dokonale sedět. Nesmí se nikde zařezávat ani tlačit. Pokud obsahuje kostice, dejte si ještě větší pozor. Bezešvé prádlo je ideální volbou pro každou ženu. Péči o svá ňadra opravdu nepodceňujte. Na samovyšetření prsu můžete použít i instruktážní video.