Jarní detox aneb krok za krokem k očistě těla

Naše tělo je po dlouhé zimě zanesené toxiny a je důležité jej dostat znovu do formy. Provedeme vás detoxikací krok za krokem. Jaro a léto si pak můžete užít na plno díky znovu získané energii.

Naše tělo může být zaneseno škodlivými látkami z vnějšího prostředí, díky nevhodné stravě, lékům konzumovaným v nemoci nebo při bolesti, ale i nadměrnému stresu. Chybí nám vitamin D kvůli absenci slunečních paprsků. Správná očistná kúra musí být postupná a individuálně nastavená.

Úprava jídelníčku

Úprava stravy musí zohlednit váš věk, zdravotní stav, pohlaví, dosavadní způsob vašeho stravování, ale i fyzickou zátěž a typ zaměstnání. Nespoléhejte se jen na potravinové doplňky, nápoje a přístroje slibující zázraky. S detoxikací může pomoci vláknina, zelené potraviny jako chlorella, spirulina, zelený ječmen a pšenice, ale i další superpotraviny. Chybět nemají ani zdravé tuky. Pokud kromě detoxikace plánujete i hubnout, vyzkoušejte stále více populární keto dietu.

Nikam nespěchejte

Detoxikace musí probíhat pozvolna a postupně. Zaměřte se na pravidelnou, pestrou stravu a pohyb. Vyhněte se jídlům typu fast food a polotovarům. Vařte z čerstvých surovin, zařaďte více ovoce a zeleniny, semínka i oříšky. Vyhněte se pochutinám a sladkostem. Pijte čistou, neperlivou vodu s citronem či okurkou, minimálně 2 litry denně. Přidejte relaxaci, wellness, aromaterapii a meditaci.

Co zařadit do svého jídelníčku

Vsaďte na smoothie. Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny odstraňují toxiny z těla, dodají vitaminy, minerály, antioxidanty, vlákninu a podpoří činnost střev. Jablka a citrusy s vitaminem C zpomalujícím stárnutí, mrkev, brokolici, listové saláty, červenou řepu i bobuloviny, jako brusinky a borůvky.

Bílé pečivo, rýži či těstoviny, vyměňte za celozrnnou variantu. Přidejte různé luštěniny, které mají mnoho bílkovin. Mléčné výrobky bez cukru a sladidel s živými kulturami a zakysané mléčné produkty. Fermentované výrobky jako kysané zelí podpoří správnou střevní mikroflóru.

Zařaďte i bylinky. Máta uklidňuje, čistí krev a napomáhá trávení. Pomůže i rozmarýn, fenykl, zázvor, šalvěj, bazalka a tymián. Cibule a česnek mají antibakteriální a antivirové účinky.

smoothie detox

První týden  

Vypusťte maso, smažené a tučné pokrmy, uzeniny, cukr, umělá sladidla, mléko, bílou mouku i pečivo, sůl a alkohol. Cigarety alespoň omezte stejně jako kávu. Nahraďte ji zeleným čajem. Zařaďte ovoce a zeleninu, ryby, kysané mléčné výrobky, luštěniny, celozrnnou rýži, ovesné vločky, semínka, oříšky, klíčky a bylinky. Pijte vodu, maximálně 2,5 litru, ať nezatěžujete ledviny, bylinkové a zelené čaje a zelený ječmen či pšenici. Zapojte pohyb, cviky na břicho kvůli lepšímu trávení a dostatečně relaxujte.

Druhý týden

Stále se vyhýbejte masu, výše zmíněným potravinám, ale i všem mléčným výrobkům. Jezte zelenou listovou zeleninu, jáhly, pohanku, luštěniny, rýži, ryby, tofu, oříšky, semínka, zelené klíčky a smoothie. Pijte až 3 litry denně a po ránu sklenici teplé vody s citronem pro nastartování zažívání, metabolismu, procesu čištění i hubnutí. Vsaďte na kašovitou stravu, která nezatěžuje trávení a zeleninové vývary. Volte klidnější pohybové aktivity jako je chůze, pilates, kalanetika, jóga a plavání.

Třetí týden

Pomalu přejděte k první fázi, do jídelníčku postupně přidejte občas maso, těstoviny a mléčné výrobky. Váš jídelníček musí i nadále zůstat odlehčený. Nevracejte se k tučnému, smaženému, slanému ani sladkému stravování. Využijte toho, že se vám podařilo změnit stravovací návyky.

Individuální režim

Fáze lze upravit. Pokud se zdravě stravujete a pravidelně pohybujete, první fázi lze zkrátit a pak další detoxikační fáze prodloužit na 14 dní. Pokud se ale oddáváte hlavně fastfoodu a nesportujete, přidat dejte dny zejména v první a poslední fázi. Vždy je lepší delší doba, nejlépe pak 3 až 6 týdnů.

Co nám přinese detoxikace

Zlepší náš zdravotní stav, posílí imunitu, zpomalí stárnutí a dodá novou energii. Lépe fungují játra, ledviny, trávicí soustava, vylučovací soustava včetně močových cest, krevní oběh, tok lymfy a srdce. Lépe se tvoří a regenerují buňky, zlepšuje činnost mozku, okysličuje krev, stimuluje hormonální systém a štítnou žlázu. Budete mít lepší náladu, odolnější psychiku o zlepší se i váš sexuální život

Na co si dát pozor

Může se v prvních pár dnech dostavit přechodná únava, zhoršit stav pokožky a vlasů. Pak přijde nová energie. Postupná a pravidelná detoxikace, kterou zopakujete každé 3 měsíce je prospěšná pro náš organismus. Detoxikace není hladovění, ale odlehčení stravy a kyselinotvorné i zásadotvorné potraviny v rovnováze. Na pravidelný pohyb se vám bude hodit pohodlné oblečení a správná sportovní podprsenka. Nezapomeňte na dostatek relaxace.