Žehlit spodní prádlo? Ano či ne? Záleží na materiálu

Denní výměna spodního prádla je absolutní nutností. Stejně důležité je se o spodní prádlo dobře starat, správně jej prát a sušit. A jak je to vlastně se žehlením?

Dnešní doba je tak trochu postavená na hlavu. I produkty z bavlny se perou maximálně na 30 až 40 ˚C, jinak se srazí. Pryč jsou doby, kdy se bavlněné košile i spodní prádlo dalo v jádrovém mýdle vyvařit v kotli, aniž by se srazilo a sušilo se na slunci, čímž bylo zaručeně bílé a zbavené bakterií i bez chemických prostředků. Dobře víme, že bakterie se ničí až při 60 ˚C. Bohužel výrobci materiálů a spodního prádla tento známý fakt dlouhodobě zcela ignorují. Nutno dodat, že bavlna je dnes také plná pesticidů, které se do ní dostanou při pěstování a levné, nestálé barvy působí další potíže. Na jejich obranu můžeme říci, že bezešvé spodní prádlo je antibakteriální a hypoalergenní. Řiďte se tedy symboly praní uvedenými na prádle. Máme navíc rady pro zvýšeně citlivé jedince a alergiky.

Když máte zdravotní potíže

Velká řada žen i mužů má dnes různé zdravotní potíže, jako alergie, plísně, infekce i záněty. Tkaniny často obývají bakterie, které zde mají skvělou základnu pro růst v teplém a vlhkém prostředí. Jejich množení způsobuje podráždění a zdravotní problémy. Spodnímu prádlu byste v rámci praní měli věnovat mnohem větší pozornost než ostatním kusům oblečení. Pouhé praní spodního prádla totiž mnohdy nestačí. I vaše pračka může být doslova líhní nejrůznějších bakterií, které se pak dostávají při praní spodního prádla. Usazují se do všech zákoutí a bubnu pračky, proto je nutné ji pravidelně a důkladně čistit. Dezinfekční přípravky do pračky ji zbaví bakterií a odstraní i vodní kámen. Zaručeně desinfekčně působí i ocet.

Jak se zbavit bakterií ze spodního prádla a je nutné jej žehlit?

Klasický prášek na praní mnohdy nestačí. Pokud se prádlo může prát na vyšší teplotu, horká voda nad 70 °C hubí bakterie za 10 minut. Jenže moderní, funkční, přirozeně antibakteriální a hypoalergenní nelze prát na vyšší teploty než 30 ˚C. Stejně tak je to se sušičkou. Úsporný program nestačí a je důležitá vyšší teplota, jenže spodní prádlo se v sušičce nemá sušit vůbec. Jak to tedy řešit? Jak již bylo v úvodu uvedeno, UV záření působí jako dezinfekce, proto je dobré dát sušit prádlo na sluníčko. Pokud vám to materiál prádla dovolí, klidně vytáhněte žehličku. Vysoká teplota ničí bakterie, jenže ani bezešvé spodní prádlo se nedá žehlit. Kromě slunce, doporučujeme všem alergikům prát v klasickém mýdle s jelenem a při máchání místo aviváže, která je na spodní prádlo tabu, použít trochu octa kvůli desinfekci. Na prádle opravdu cítit nebude a zbavíte jej bakterií.