Postava obrácený trojúhelník: Tipy, jak se oblékat

Máte širší ramena než boky a chcete vědět, jak vyčarovat souměrnou siluetu? Máme pár triků v rukávě, díky kterým přidáte objem tam, kde chybí. A naopak opticky zmenšíte svá ramena. 

Postava obrácený trojúhelník

Známe hned několik druhů ženské postavy. Dnes se budeme věnovat tzv. obrácenému trojúhelníku. Jak poznáte, že sem zapadáte právě vy? Ne vždy je to na první pohled viditelné. A tak jestli si nejste jistá, bude nejjednodušší vzít do ruky krejčovský metr a své míry si přeměřit. 

Pro postavu obráceného trojúhelníku jsou typické následující znaky:

  • Postava je nejširší v oblasti ramenou a hrudníku. Díky tomu silueta připomíná písmeno V.
  • Ramena mohou být hranatá a působit atleticky.
  • Boky jsou útlé a užší než ramena (na rozdíl třeba od postavy typu hruška, která má naopak boky široké a ramena úzká).
  • Pas není výrazně definovaný.
  • Nohy bývají dlouhé a působí štíhle. 

O postavě obrácený trojúhelník se často říká, že působí chlapecky (obdobně jako postava typu sloup). Z toho si ale nic nedělejte – vůbec to totiž neznamená, že nemůžete vypadat žensky a cítit se sexy. Stačí vědět, co na sebe.

S pomocí spodního prádla a oblečení se budeme snažit vytvarovat oblast pasu a také přitáhnout pozornost k nohám. Na bocích a stehnech není od věci přidat trochu objemu. Naopak poradíme, čemu se vyhnout, abyste se v ramenou nedělala ještě širší, než ve skutečnosti jste. Společně vytvoříme souměrnou siluetu.

postava-obraceny-trojuhelnik

Jaké spodní prádlo zvolit

Nepodceňujte sílu spodního prádla. A to ani v případě, že jste štíhlá a máte menší velikost košíčků podprsenky. Postava obráceného trojúhelníku se často potýká s tím, že má plochý zadeček. Kulatý tvar mu dodáte pomocí kalhotek typu culotte nebo kalhotek s vyšším pasem. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv, nezapomeňte zvolit správnou velikost. Více se dočtete v článku Jak vybrat kalhotky pro vaši postavu.

Ženské křivky, zejména v oblasti pasu, vám dodá tvarující či stahovací prádlo nebo korzetové kalhotky. Sáhněte po nich při speciálních příležitostech, například pod společenské šaty. Pod přiléhavé oblečení doporučujeme zejména bezešvé prádlo.

Jaké oblečení vám bude slušet

Jestli máte dlouhé štíhlé nohy, vsaďte na legíny. Jak nosit legíny? Důležité je vybrat správný materiál (aby nic neprosvítalo). Nehodí se sice pro každou příležitost, ale uvidíte sama, že když outfit dobře zkombinujete, lze je nosit klidně i do práce. 

U triček, blůz a dalších svršků si dávejte pozor na výstřih. To proto, abyste nezdůrazňovala svá ramena. Hledejte raději hluboké a úzké výstřihy ve tvaru písmene U a V. U tílek a topíku chtějte širší ramínka, vyhněte se těm špagetovým. Dobře zafunguje i asymetrický výstřih. 

Jelikož se u vrchní části těla snažíme zamaskovat širší ramena, noste topy tmavších barev a vyhněte se potiskům nebo aplikacím právě v oblasti ramen. Rukávy volte raději širší než upnuté.

Co se spodní části těla týče, hledejte kalhoty, které opticky rozšíří boky. Vytvoříte tak vyváženější siluetu, a ramena díky tomu nebudou působit tak široce. Zkuste klasické rozšířené kalhoty, culottes, harémové nebo kalhoty rovného střihu. Klidně zvolte výraznější barvy. 

Těch samých pravidel se držte při výběru sukní.Raději volte volnější či rozšířené, podobné těm, které jsou vhodné například na tenis. Upnuté střihy raději vynechejte. Objem na bocích dodají také kapsy, potisky a další detaily. Také při nákupu šatů platí ta samá pravidla. Měly by se rozšiřovat od oblasti boků směrem dolů. Perfektně vám padnou zejména šaty klasické Dior siluety z 50. let. Pozor na výstřih, ať vám zalichotí.

Čemu se vyhnout

  • Nepřidávejte si na objemu v oblasti ramenou. 
  • Vyhněte se širokým výstřihům, výstřihům na ramena a tenkým ramínkům. 
  • A hlavně žádné vycpávky v oblasti ramen! Ani nabírané rukávy.
  • Neupozorňujte na ramena zářivými barvami, detaily a potisky.
  • Nedoporučujeme šaty v empírové siluetě, vynikne v nich právě široká vrchní část těla.