Zdravá snídaně - Co ráno snídat, abyste byla celý den FIT?

Skutečnost, že je snídaně základ dne, je dnes už v podstatě samozřejmostí. Všude čteme, že musíme kvalitně jíst a že hlavně ráno je třeba nastartovat metabolismus vhodnými potravinami. Jaká snídaně vás povzbudí a uzdraví z dlouhodobé únavy? Jaká vás může naopak rozhodit?

zdravá snídaně

Jak by měla vypadat zdravá snídaně?

Pro naše zdraví je důležitá hlavně pravidelnost, co se jídla týče. Pravidelný přísun hodnotných potravin v menších dávkách je přínosný pro zažívání a může nám také zvýšit imunitu. Jak by měla vypadat snídaně šampionů?

Měla by tvořit 20 % denního příjmu živin. Pokud dopoledne nesvačíte, můžete si dovolit až 30 %. První jídlo dne by mělo zajišťovat dostatečný “pohon” na celý den, a to nehovoříme o stimulantech, jako je třeba kofein, ale o skutečné energii, kterou tělo vyrábí z cukrů. Pozor! Nemluvíme o jednoduchých cukrech ze sušenek nebo pořádně slazeného čaje. Mluvíme o složitých cukrech a škrobech. Mezi jejich zdroje patří obiloviny, celozrnné pečivo, vločky a kaše.

Snídaně by měla obsahovat také bílkoviny. Mezi jejich zdroje patří mléčné výrobky (sýry, pomazánky, tvaroh), maso (ryby, libová šunka), vejce a luštěniny (případně pomazánky z nich). Vegani mohou použít sypký rostlinný protein, například konopný. Vyhýbejte se naopak nekvalitním uzeninám (levným salámům s nízkým podílem masa, párkům), paštikám a také těžkým potravinám s vysokým podílem nezdravých tuků. Zdravé tuky si samozřejmě dopřát můžete. Za jejich zdroj dobře platí ořechy, margarín a kvalitní máslo (případně ghí).

Nezapomínejte také na ovoce a zeleninu. K snídani jsou vhodné také semínka, která obsahují i zdravé kyseliny, kterých máme nedostatek (lněné, chia semínko nebo sezam). Nápoje se doporučuje pít neslazené. Jak bylo řečeno, rafinované cukry je nejlepší z jídelníčku vynechat úplně. Nejlepší volbou je zelený čaj nebo voda. Pokud jsou vaše rána hektická nebo míváte stažený žaludek, připravte si zdravé smoothie z ovoce, zeleniny, ořechů a proteinu.

Dobré trávení však podporuje také určitá rutina a ritualizace. Jezte pravidelně a v klidu, bez novin, telefonů či televize. U snídaně se také vyplatí nespěchat, pokud si to můžete dovolit.

Inspirace pro zdravou snídani

Máme pro vás pár tipů na zdravou snídani. Recepty na zdravou snídani se podceňují; přitom málokdo umí snídat skutečně rozmanitě a hodnotně. Nabízíme vám tipy na zdravé snídaně, které si můžete doma připravit a nastartovat se tak na celý den.

Vločková čokokaše s ořechy

Budete potřebovat:

  • 4 lžíce jemných vloček (nejlepší jsou špaldové s klíčky)
  • 1 šálek kokosového nebo rýžového nápoje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého)
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • sekané ořechy

Vločky krátce povařte v nápoji. Přidejte arašídové máslo a ořechy. Hustotu dolaďte dalšími vločkami nebo ořechy (myslete ale na to, že vločkám chvilku trvá, než nasají tekutinu, po chvíli může kaše zásadně zhoustnout). Na závěr směs doslaďte sirupem nebo medem. 

Izraelská šakšuka

Pro milovníky slaných snídaní je šakšuka to pravé ořechové. Kvůli česneku ji spíš doporučujeme jako vydatnou víkendovou snídani, třeba před túrou nebo prací na zahradě.

saksuka

Budete potřebovat:

  • ½ dl olivového oleje
  • 1 plechovka rajčat v konzervě (nebo 5 čerstvých)
  • 2 červené papriky 
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce sušených bylinek (provenskálské koření nebo bazalka, tymián a petržeka)
  • špetka římského kmínu
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • půl lžičky cukru,
  • libovolně harrisa nebo pálivá paprika

Na oleji osmažte cibuli krájenou na kolečka nebo půlkolečka. Poté přidejte rajčata a krájenou papriku. Směs pořádně tepelně zpracujte, přidejte bylinky, sůl, pepř, cukr a další přísady. Šakšuka se obvykle jí hodně pálivá, takže přidejte koření, jaké vám lahodí. když je zelenina měkká, propečená, směs okořeněná a pořádně promíchaná, rozklepněte navrch 4 vejce. Můžete bílkem prolít celou plochu, aby se na povrchu vytvořilo velké volské oko, bude chutnat skvěle. Pokrm se dále nemíchá. Když je bílek i žloutek uvařen, je šakšuka hotová. Obvykle se jídá z pánve, s opečeným chlebem.

Ovesné muffiny

Máte rádi dortíky a sladké pečivo? Můžete si je dopřát k snídani.

ovesné muffiny

Budete potřebovat:

  • 110 g mouky
  • hrst ovesných vloček
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 100 g agávového sirupu nebo medu
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • 1 lžíce kakaa

Nejprve smícháme zvlášť “suché” a “mokré” suroviny. Vejce vyšleháme metličkou, přidáme med, olej a mléko. Mouku s kakaem, vločkami a kypřícím práškem smícháme zvlášť a poté vmícháme do sypké směsi. Směs vlijeme do formiček a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

Drůbeží sendvič s pestem

Tuto dobrotu si můžete dopřát i jako rychlý oběd nebo svačinu během dne. Zbylo vám pečené kuře nebo krůta z večeře? Výborně!

Budete potřebovat:

  • 200 g kousků drůbežího masa
  • 2 rajčata
  • pesto
  • 2 bagetky
  • čerstvá bazalka

Rozkrojené bagetky zevnitř potřete pestem, proložte rajčaty a kousky masa. Poté doplňte bazalkou podle chuti.

Co když se snažíte zhubnout?

Snídaně je to poslední, na čem byste se měli omezovat. Přesto vám pár pravidel pomůže získat a udržet si ploché bříško.

K zásadám uvedeným v prvním odstavci se postavte kriticky. Složité cukry nejsou problém a nejsou problém ani vejce. Pokud se snažíte zhubnout, měli byste se vyvarovat smažených sladkých palačinek a smažených vajec. Pasé je také tradiční anglická snídaně, jejíž základ tvoří slanina a volské oko. STOB klub nedoporučuje lidem s nadváhou ani smetanové jogurty nebo slazené krémy. Nevhodné je také sladké trvanlivé pečivo (různé šátečky, koblihy a jiné) a opatrní buďte i při použití marmelády, medu a sladkých pomazánek.

Obyčejný nízkotučný tvaroh nebo neslazený jogurt je v pořádku, dodává mnoho bílkovin, hlavně ve spojení s obilovinami a ovocem. Během přísné diety vyměňte ovoce za zeleninu, která obsahuje méně cukrů.

Při nákupu cereálií sledujte množství vlákniny na 100 g výrobku, mělo by být co nejvyšší. Cereálie by měly obsahovat nižší podíl nasycených mastných kyselin a co nejméně cukru (do 12 %). Pokud snídáte kaše, zkuste si je spíš připravovat sami namísto toho, abyste použili koupenou směs, jejíž obsah cukru nemůžete už dále regulovat.