8 tipů, jak se obléknout do fitka

Zejména ti z vás, kteří fitness nikdy nenavštívili, jsou nervózní z první návštěvy. Jednou z mnoha výmluv bývá nemožnost obléct si něco reprezentativního. Fotografie modelek v časopisech jako by mluvily proti našemu vkusu, proti tomu, co nosíme obvykle. Jak to je doopravdy? Potřebujeme skutečně speciální oblečení na cvičení?

Estetický dojem především?

Pohodlí je sice velmi důležité, zejména při cvičení, narážíme pak ale na zásadní problém: ve vytahaném oblečení se necítíme moc krásní. Je sice pravda, že při cvičení by člověk neměl hledět na to, jak vypadá, ale co takhle udělat si z fitka rituál?

Ritualizace běžných úkonů působí možná bláznivě, ale faktem je, že lidská mysl potřebuje rituály. K rituálům patří odpovídající pomůcky. Ano, tím je i “slavnostní” oděv. A jak vypadá slavnostní oděv? Hezky. Ne nadarmo se vyrábějí zubní kartáčky nebo rovnátka v křiklavých barvách a různých provedeních. Obtížné věci si prostě musíme oblíbit.

Sportovní podprsenka je základ

Ať už jste si do fitka přišla spravit fyzičku, nebo figuru, pokud jste žena, k níž byla příroda štědrá, můžete při cvičení občas cítit diskomfort spojený s podprsenkou. Pořiďte si padnoucí sportovní podprsenku, která vám zpevní oblast hrudi tak, že se nemusíte bát jakéhokoli pohybu, jenž by jinak bolel. Když si navíc vyberete bezešvé prádlo, není ani pod sportovním trikem vůbec vidět.

Výhodou sportovních podprsenek je také absence zařezávajících se ramínek nebo jiných ostrých okrajů. Při cvičení se musíte soustředit na svůj cíl bez toho, abyste si musela stahovat kostice nebo utahovat délku ramínek.

sportovni podprsenka_1

sportovni podprsenka zezadu

Dámský sportovní top space 3 donna Active-Fit

Nejdůlěžitější je materiál

Je sice důležité, zda vás něco netahá, ale špatný materiál jen tak neobejdete. Materiál musí být prodyšný, aby kůže mohla dýchat a neodcházeli jste se zapařeninami. Ideální je stoprocentní bavlna, která se dá dobře udržovat a umožňuje tělu dýchat, nicméně může trochu škrábat. V současné době je v prodeji spousta vláken, která odvádí pot z povrchu těla. Tak lze zabránit nastydnutí nebo zkrátka jen nepříjemnému pocitu na kůži. Mezi tyto materiály patří například polyamidový úplet (v dámském i pánském takzvaně “funkčním oblečení”), někdy ve směsi s polypropylenem. Oproti bavlně však mají nevýhodu, že je nelze vyvařovat na vysoké teploty.

Elasticita vlákna vám zase umožňuje natahovat se do všech stran bez toho, aby vám něco vykouklo, vypadlo nebo prasklo. Dokud nezačnete cvičit, možná vám ani nedojde, jak nepohodlné oblečení vlastníte. Zvažte, co je pro vás důležité.

Top správného střihu

Materiál jste si možná už promysleli, ale co střih? Sportovní trika vám opět zamotají hlavu svým množstvím materiálů a variant.

Většina fitness center už zvládá vyladit teplotu tak, aby se v ní dalo cvičit a zároveň vám nebyla zima. Můžete proto volit střih podle toho, jakou činnost vykonáváte. Jde o dost individuální záležitost. Trička s rukávy se mohou hodit při používání náčiní, které se zařezává do ramen. Některé druhy cvičení je ale lepší vykonávat v tílku. 

Sportovní nátělníky mívají vykrojená podpaží tak, aby pot přirozeně odtékal. Pokud vám bude v místnosti přece jen trošku zima, vezměte si lehčí propínací mikču nebo tenčí tričko s dlouhým rukávem, které půjde snadno sundat. Ale i v tomto případě musí být přiléhavého střihu, aby vám nepřekážela.

sportovni tilko

Dámské sportovní tílko bezešvé Canotta donna Active-Fit

Přiléhavá kalhota…

Univerzálně přijatelným řešením jsou přiléhavé prodyšné leginy z materiálu, který odvádí pot a dá se volně natahovat. Pokud takové nevlastníte, volte velmi moudře, protože odlišné činnosti vyžadují odlišný druh kalhot. Aktivity vyžadující zapojení nohou je vhodné provozovat v kratších kalhotech, ideálně šortkách. Jedná se například o cviky na horní část stehen a posilování lýtek.

Pomalejší cvičení, kdy se tolik nezahřejete, snese i delší kalhoty, třeba i volného střihu. Při józe si dejte pozor, aby nebyl střih přiliš volný a při svíčce nebo stojce se vám neshrnuly nohavice ke kolenům. 

sportovni leginy

Dámské sportovní legíny 7/8 Donna Active-Fit melange

Postavte se pevně

Boty musí mít dobré odpružení, podporu a dodat vám stabilitu. Za kvalitní sportovní obuv nemusíte utrácet tisíce, ve výprodejích se dá často sehnat za pár set. Noha v nich musí sedět pevně, proto je taky dobré volit pružný materiál s dobrým odvětráváním. Předejdete puchýřům, kuřím okům a plísni na nohách. 

Mocná hra barev

Jaké volit barvy do fitness?Jestliže nechcete působit příliš výrazně: Sáhněte po černé nebo bílé barvě. Tyto základní barvy jsou ideální pro cvičení. Černá zeštihluje a působí elegantně. Je taky o dost praktičtější pro případ, že se při sportu umažete. Esteticky černá barva zvýší vaše sebevědomí, až uvidíte odraz svého těla v pohybu a váš pocit se zlepší. Bílá barva zase působí pozitivně při uklidňovacích cvičení, při strečinku, józe a cvičení na míči.

Pokud si chcete rozjasnit den a vypadat jako modelky v časopisech, můžete si k tmavým kalhotám pořídit neonově barevná trička a na jednotlivé návštěvy fitness je střídat.

Doplňky nejsou vedlejší

Alfou omegou by měla být savá elastická čelenka nebo šátek na vlasy. Ať máte krátké nebo dlouhé vlasy, odklidit je na cvičení z obličeje je dobrý začátek. Dlouhovláskám lze doporučit uzel na temeni; pak nebude vadit jakékoli opírání hlavy. Pokud máte maximálně polodlouhé vlasy, můžete si vlasy svázat do několika rozverných culíčků.

A co další doplňky? Od věci nejsou potítka na zápěstích. Jak už padlo výše, pro jistotu si s sebou vezměte mikinu. Lepší mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít.