Jak správně vybrat sportovní podprsenku?

Než začnete vybírat sportovní podprsenku, prohlédněte si tabulku velikostí, kterou naleznete vždy u každého produktu a správně měřte. Pomůžeme vám vybrat správnou velikost, aby vám podprsenka seděla. 

Výběr vhodné sportovní podprsenky se odvíjí od aktivity, které se právě věnujeme. Různé sporty vyvolávají odlišné pohyby ňader. Podprsenky poskytují různé stupně opory, tzv. support. Hlavním faktorem je u bezešvé podprsenky velikost prsou. U větších ňader je dobré zvolit vyšší stupeň opory a širší ramínka. Sportovní podprsenky jsou z příjemného materiálu, neškrtí, neodírají kůži a přizpůsobí se ženským křivkám. Jsou příjemné, pohodlné a hodí se i ke každodennímu nošení. 

Proč si pořídit sportovní podprsenku

Pro ženy je podprsenka při sportu jedním z nejdůležitějších kusů oblečení. Musí totiž poskytovat dostatečnou podporu, neškrtit, neomezovat v pohybu a navíc kvalitně odvádět pot od těla. Při mnoha sportovních aktivitách je kladen zvýšený nápor na oblast prsou a při pohybu se mohou ňadra příliš pohybovat. Problém vyřešíte správným výběrem sportovní podprsenky. Aby podprsenka plnila svou funkci a pevně držela poprsí, nesmí být naopak ani volná.

sportovni podprsenka

sportovni podprsenka ze zadu

Dámský sportovní top space 3 donna active-fit

Jak změřit správnou velikost podprsenky

Vezměte si krejčovský metr a pečlivě měřte. U bezešvých podprsenek je výhodou, že se materiál přizpůsobí tělu. Podprsenka vám dokonale padne. Jako první změřte obvod hrudníku pod prsy. Metr by měl být během měření vodorovně kolem těla. Obvod měřte na těsno, tedy při výdechu. Od naměřeného čísla nakonec odečtěte 2 až 3 cm a číslo zaokrouhlete. Pokud naměříte 85 cm, zvolte podprsenku s obvodem 80 cm. Materiál se přizpůsobí a časem mírně povolí. Při volném obvodu by podprsenka neplnila svou funkci. Potom změřte rozměr přes prsa v nejširším místě v úrovni bradavek. Měřte se v podprsence, která vám dokonale padne. Použijte klasickou podprsenku bez funkce push-up a velkých vycpávek. Neměřte se zcela bez podprsenky, jinak vám nebude sportovní podprsenka dobře sedět.

Jak vybrat sportovní podprsenku 

Výběr bezešvé sportovní podprsenky probíhá trochu jinak, než u té klasické a nerozlišuje se velikost košíčku. Obvod hrudníku, přes prsa a pod prsy má totiž rozpětí díky elasticitě materiálu. Porovnejte své naměřené rozměry s tabulkou a vyberte si svou velikost značenou S/M – 2/3, M/L – 3/4 a větší, po porovnání uvedených centimetrů v tabulce velikostí. Spodní lem se vám nesmí zařezávat ani odstávat. Pod ramínka a spodní lem musíte vložit dva prsty.

sportovni top

Sportovní dámský top active-fit

Střih volte podle druhu sportu

Na dynamické sportovní aktivity volte pevnou podprsenku s košíčky z vyšší vrstvy elastické látky a širokými, polstrovanými ramínky. Pro klidnější aktivity může být sportovní podprsenka slabší. Modely sportovních podprsenek mohou mít ramínka přes záda do tvaru X, což umožní provozování náročnějších sportů. Moderní podprsenky ale poskytují výbornou oporu i při klasickém rozložení ramínek, která mohou být i nastavitelná. Jakmile si vyberete, můžete si jít zaběhat, vychutnat si hodinu jógy nebo se věnovat posilování svých patií a tvarování břicha.