Jak odstranit make-up z oblečení?

Znáte ten pocit zoufalství? Není totiž nic horšího, než když si omylem ušpiníte své oblíbené oblečení mastnými fleky od make-upu. Ať už je to obyčejný make-up, rtěnka, stíny nebo tužka na obočí, to se může stát každé z nás, ale nezoufejte! Existuje několik účinných způsobů, jak tyto skvrny odstranit, aniž byste poškodili látku. Následující tipy vám pomohou vrátit vaše oblečení do perfektního, a především čistého stavu.

make-up

Všeobecné tipy, jak správně odstranit skvrny od make-upu

Make-up je pomocníkem na zdůraznění tváře ženy, ale jeho skvrny na oblečení nemusí být až tak příjemné. Pokud jste se dostaly do této nepříjemné situace, máme pro vás zaručené tipy, které vám pomohou make-up z oblečení úspěšně odstranit, aniž byste poškodili strukturu látky.

Pokud jde o make-up, tak čas je klíčový. Snažte se co nejdříve odstranit mastný flek, než se zafixuje v látce. Rozhodně nečekejte s odstraněním, až make-up zaschne. Pokud je flek čerstvý, můžete ho odstranit pomocí čistého a navlhčeného hadříku nebo vatové tyčinky. Jemně skvrnu poklepejte, aby se make-up přenesl na hadřík, aniž byste agresivně třeli kus látky.

Další zásadou je opatrnost. Před použitím jakýchkoli čistících prostředků nebo metod byste měli vyzkoušet jejich účinky na jiné části látky, aby nedošlo k nežádoucímu poškození vašeho oblíbeného svetříku nebo halenky.

Ať už zvolíte libovolný čistící prostředek nebo metodu vždy po ukončení procesu oblečení důkladně vyperte v pračce. Tím se zbavíte zbytků zubní pasty, pěny na holení nebo jakéhokoliv jiného čistícího prostředku, který jste použili. Dodržujte tzv. symboly praní, které najdete na štítcích konkrétního modelu. Tímto způsobem zajistíte správné praní, odpovídající péči a zajistíte delší životnost vašeho oblečení.

Především vrchní části oděvu, jako je podprsenka, body, tílko nebo tričko často trpí znečištěním od make-upu. Víte, jak prát podprsenky nebo jak se starat o stahovací body? Jejich správná péče je totiž věčné dilema. Tyto jemné kousky oblečení se doporučuje prát šetrně v ruce nebo alespoň na program jemné praní. Šetrné praní minimalizuje riziko poškození kostic, košíčků nebo posunutí vycpávek. Nenáročné zacházení je klíčové, jelikož jim hrubé praní může uškodit a snížit jejich účinnost.

Stejnou šetrnou péči věnujte také například halenkám nebo topům z jemných materiálů, krajkovému spodnímu prádlu či legínám. Nevhodně zvolený program na praní nebo agresivní čištění skvrn může textilii natolik poškodit, že bude nenávratně zničena. 

TIP: Víte, jak vkusně nosit legíny? Nošení bílých legín musíte umět! 

Odličovač 

Použijte jemný odličovač voděodolného make-upu, který neobsahuje olej. Naneste ho na skvrnu a lehce potřete nebo poklepávejte vatovým tamponkem, dokud se make-up nerozpustí. Poté oblečení důkladně vyperte.

Alkohol 

Alkohol umí odstranit i zašlé fleky od make-upu, které mohou být zaschlé i několik dní. Nejlépe, když do zředěného alkoholu namočíte vatovou tyčinku a jemně se s ní dotknete kusu látky. Když barva oblečení nebude blednout, můžete bezpečně alkohol použít na skvrnu od make-upu. Nezapomeňte pak tričko opláchnout ve studené vodě a poté ho dejte vyprat.

Peroxid vodíku 

3% peroxid vodíku je vhodný na skvrny od make-upu, ale je nutné jej použít pouze na bílé prádlo. Pracujte s ním opatrně. Namočte vatovou tyčinku v peroxidu a potřete jím opatrně skvrny. Oblečení opláchněte ve studené vodě a vyperte v pračce.

Octová voda

Smíchejte ocet s teplou vodou, namočte vatovou tyčinku do koncentrátu a jemně odstraňte mastnou skvrnu. Poté je nutné kus oblečení vyprat v pračce.

Jedlá soda

Jedlá soda může být dalším účinným nástrojem při odstraňování make-upu z oblečení. Jedlá soda neboli soda bikarbona, má absorpční vlastnosti a může pomoci odstranit olejové a mastné skvrny z látky. Smíchejte jedlou sodu s vodou a připravenou pastu pak naneste na skvrnu, nechte působit alespoň 15 minut a poté umyjte ve vodě a následně vyperte v pračce. Další možností je jedlou sodu nasypat na skvrnu a nechat působit. Nakonec oblečení vyperte v pračce.

TIP: Jedlá soda je mimořádně užitečným prostředkem také pro čištění v kuchyni. Výhodou jsou skvělé čistící vlastnosti a je nezávadná pro naše životní prostředí.

Pěna na holení

Další možností, jak se zbavit skvrn od make-upu je pomocí pěny na holení, která obsahuje malé množství alkoholu. Stačí nanést trochu pěny na skvrnu, jemně potřít, lehce promnout a pak důkladně opláchnout vlažnou vodou. Oblečení vyperte v pračce.

Zubní pasta

Určitě každý z nás má doma po ruce zubní pastu. Stačí použít jen nepatrné množství, které naneste na mastný flek. Poté lehce navlhčete pár kapkami vody nebo si namočte prsty a jemně potřete místo. Snažte se zubní pastu mírně zpěnit a poté opláchněte vlažnou vodou. Nezapomeňte oblečení dát do pračky a vyprat jej pomocí obvyklého programu.

Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo by vám rozhodně nemělo v domácnosti chybět. Nejenže umí odstranit mastné skvrny, ale odstraní i fleky od ovoce a zeleniny, trávy a zeminy nebo dokonce krev. Navíc je žlučové mýdlo cenově dostupné a seženete ho za pár korun. Pro odstranění skvrn jednoduše namočte oblečení do vlažné vody a poté vetřete žlučové mýdlo přímo do skvrny. Následně nezapomeňte oděv opláchnout vodou a postup můžete opakovat. Nakonec nezapomeňte oblečení vložit do pračky a vyprat.

Prostředek na mytí nádobí

Čistící prostředek na mytí nádobí je dalším tipem, který můžete bez obav použít. Připravte si roztok čistícího prostředku na mytí nádobí pomocí vody. Navlhčete hadřík a pokuste se odstranit skvrnu od make-upu. Namáčejte hadřík do čistícího roztoku a vždy používejte čistou část utěrky, abyste zajistili opravdové vyčištění. Po odstranění vyperete kus oblečení tak, jak jste zvyklí.

Profesionální čistírna

Pokud se jedná o velmi jemné a šetrné kousky oblečení, které se bojíte, jakkoliv čistit, raději se obraťte na profesionální čistírnu. Tímto způsobem minimalizujete riziko poškození oblíbeného oblečení, a odborníci dokážou účinněji odstranit skvrny.